AI kao regruter na intervjuima za posao

Veštačka inteligencija (AI) i tehnologija skeniranja lica prvi put se koriste u razgovorima za posao u Velikoj Britaniji, a verovatno i u Europi, kako bi se identifikovali najbolji kandidati. Tehnologiju je već prihvatilo 700 kompanija širom sveta, uključujući Hilton, Unilever, Urban Outfitters i Vodafone, a kako se navodi, do sada je na ovaj način izvršeno više od 100.000 razgovora za posao u Velikoj Britaniji.

PCPress.rs Image

Softver, koji je razvila američka kompanija HireVue, analizira jezik i ton i beleži izraze lica kandidata dok odgovaraju na unapred određeni niz pitanja snimajući svoje odgovore uz pomoć kamere računara ili mobilnog telefona, prenosi britanski Telegraph. Tehnologija radi pomoću algoritama kojim procenjuje 15-minutni video zapisa kandidata, dok je sam algoritam obučen na osnovu 25.000 podataka prikupljenih iz prethodnih intervjua onih koji su prošli selekciju i koji su se pokazali dobro u poslu.

Loren Larsen, HireVue-ov CTO, naveo da softver analizira izraze, uključujući stezanje usana, mrštenje, osmehivanje i otvaranje ili zatvaranje očiju tokom video intervjua. „Postoji oko 350 karakteristika koje gledamo u jeziku: da li koristite pasivne ili aktivne reči? Da li govorite “ja” ili “mi”. Ako neko govori jako sporo, verovatno nećete ostati na telefonu da biste nešto kupili od njih.“, rekao je Larsen. HireVue tvrdi da tehnologija omogućava firmama da intervjuišu više kandidata u početnoj fazi, a ne samo da se oslanjaju na rezimee kao i da pruža pouzdaniji i objektivniji pokazatelj budućih performansi bez ljudskih pristrasnosti.

Pročitajte i:  Amazon prestaje da plaća kreiranje Alexa veština 

Telegraph prenosi izjave nekih skeptičnih akademika koji smatraju da algoritmi mogu biti naklonjeniji onim kandidatima koji se dobro snalaze prilikom video intervjua, što ne znači da će biti dobri i na poslu. HireVue, međutim, navodi da većinu zaključaka o osobama donosi na temelju jezika i izražavanja, te da imaju veliko iskustvo – u proseku, kažu, njihovi sistemi obave oko milion AI video intervjua za 90 dana, a dostupan je na preko 30 jezika.

Izvor: DailyMail

Facebook komentari: