Google Play Protect: Nemoćan u stvarnom svetu

Sve je više malicioznih aplikacija koje ciljaju Android uređaje, a mnoge od njih ne izgledaju sumnjivo, zbog čega su još opasnije. Google Play Protect je prva linija odbrane od ovakvih pretnji, ali se odbrambeni sistem nije dobro pokazao prilikom poslednjih analiza.

PCPress.rs Image

Naime, Google Play Protect nije položio testove kojima su eksperti pokušali da utvrde da li je adekvatna zaštita od malvera. Eksperti iz AV-TEST su utvrdili da je Android odbrambeni sistem uspeo da detektuje tek nešto više od dve trećine malicioznih aplikacija koje su poslužile za testiranje.

Google Play Protect svakoga dana automatski skenira preko 100 milijardi aplikacija, a trenutno se nalazi na preko 2,5 milijardi aktivnih Android uređaja. Do korisnika je prvi put stigao u maju 2017. godine, te je od tada služio kao sigurna zaštita od malvera. Danas to više nije slučaj, budući da se Play Protect nakon AV-TEST rezultata našao na poslednjem mestu od 15 Android bezbednosnih aplikacija koje su testirane u periodu od šest meseci.

Pročitajte i:  Google Play prodavnica sada vam omogućava da preuzimate dve aplikacije istovremeno – donekle

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da se Google Play Protect loše pokazao, što prilično zabrinjava, budući da to znači da Play Store aplikacije neće biti sigurne za korišćenje sve dok se sistem zaštite ne poboljša.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,