Google podnosi tužbu zbog lažne verzije Barda

Podneto je preko 300 zahteva za uklanjanje lažnog softvera.

PCPress.rs Image

Bard je navodno bio prepun malvera

Interesovanje i uzbuđenje oko novih tehnologija poput generativne veštačke inteligencije stvara svojevrsni “divlji zapad” za hakere koji žele da iskoriste konfuziju korisnika. Google sada tuži prevaratnte koji su navodno prevarili korisnike da preuzmu “neobjavljenu” verziju njihovog Bard AI softvera. Umesto korisnog chatbot-a, ovaj Bard je navodno bio prepun malvera.

Tužba je podneta u Kaliforniji. Navodno su pojedinci sa sedištem u Vijetnamu postavljali stranice na društvenim mrežama i pokretali oglase koji su podsticali korisnike da preuzmu verziju Barda. Kada se jednom preuzme ovaj lažni Bard se uvlači u sistem i krade lozinke i podatke za društvene mreže. U tužbi se navodi da su ovi prevaranti posebno koristili Facebook kao svoj preferirani metod distribucije.

Prema zvaničnom blogu Google-a, kompanija navodi da je poslala više od 300 zahteva za uklanjanje određenog sadržaja pre nego što su odlučili da pokrenu tužbu. U tužbi se ne traži finansijska nadoknada, već da se navodnim prevarantima zabrani postavljanje sličnih domena, posebno domena sa sedištem u SAD-u. Kompanija navodi da će ovaj ishod “poslužiti kao odvraćanje i pružiti jasan mehanizam za sprečavanje sličnih prevara u budućnosti.”

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

U tužbi se dalje navodi kako su nove tehnologije podložne ovakvom zloupotrebljavanju protiv korisnika. U ovom slučaju, navodni prevaranti su tvrdili da je Bard plaćena usluga koja zahteva preuzimanje. Zapravo, to je besplatna veb usluga.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,