Google povukao Chrome ekstenziju koja je tajno rudarila kriptovalute

Paralelno sa rastom popularnosti, te vrednosti kriptovaluta, javlja se i sve veći broj problema. Tako web-sajtovi i ekstenzije dodaju delove koda, a bez znanja korisnika, koji potom u tajnosti koriste njihove CPU-ove za rudarenje.

PCPress.rs Image

Upravo to se dogodilo i sa popularnom ekstenzijom Chrome pretraživača – Archive Poster, te je otkriveno da se koristila za rudarenje kriptovalute monero, bez znanja korisnika. Kompanija Google je reagovala tako što je povukla ekstanziju iz Chrome Web Store-a.

Archive Poster ekstenzija je u tom trenutku imala više od 105.000 aktivnih korisnika, te skoro savršenu ocenu u online prodavnici. Njena glavna funkcija bila je da poboljšava iskustvo korišćenja Tumblr-a, te omogući niz novih opcija na ovoj platformi. Pošto je u decembru otkriveno da se, pored toga, ekstenzija koristi i za rudarenje, korisnici su počeli da joj daju niže ocene u online prodavnici, te na taj način pokušali da spreče povećanje broja korisnika koji bi postali žrtve ekstenzije koja je za  rudarenje koristila Coinhive JavaScript koji rudari monero sve dok je Chrome aktivan.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Ekstenzija nije tražila dodatne dozvole za rudarenje, već je pokretala fajl iz eksternog URL-a koji sadrži Coinhive deo koda za rudarenje. Ubrzo je prijavljena Google-u, te je kompaniji bilo potrebno oko mesec dana da je konačno povuče iz Chrome Web Store-a.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,