BIZIT plus

Google i dalje koristi rupe u poreskom zakonu

Nove objavljene regulatorne prijave Holandije pokazuju da je Google u 2016. godini prebacio oko 19,2 milijarde dolara korišćenjem popularnog poreskog trika koji je dobio ime „holandski sendvič“, čime je uštedeo oko 3,7 milijardi dolara poreza. Google to radi koristeći se fiktivnom firmom u Irskoj kako bi prikupio inostrane prihode od oglašavanja, holandsku ćerku kompaniju koja će držati taj prihod i drugu irsku fiktivnu kompaniju, koja se fizički nalazi na Bermudima, sa pravom da licencira Google-ovu intelektualnu svojinu i da je na kraju prijavi kao prihod. Ovakav način transakcije novca dobio je naziv “Double Irish” i “Dutch sendwich”, a tehnički gigant je u prošlosti kontinuirano koristio ove rupe.

PCPress.rs Image

Google je na ovaj način premestio sedam odsto više novčanih sredstava u 2016. godini nego što je to učinio godinu dana ranije. Irska je najavila još 2014. godine da zatvara ove rupe, nakon intenzivnog regulatornog nadzora, ali je grejs period produžen do 2020. godine da se kompanije pridržavaju, što je Google-u pružilo pravnu slobodu da nastavi da ih eksploatiše još tri godine.

Pročitajte i:  Kako očistiti Google Play Store keš i podatke 

Kompanija je branila ovakvu praksu u izjavi za Bloomberg, ponavljajući svoj stav da “plaćamo sve poreze i u skladu sa poreskim zakonima u svakoj zemlji u kojoj poslujemo širom sveta.” Izjava je tehnički tačna, pošto poštuju lokalne zakone. Međutim, kompanije kao što su Google, Apple, Facebook i Microsoft koriste poreske rupe koje poštuju slovo zakona, ali ne i duh istog. Vlade u Evropi i SAD-u su tvrdile da tehnološke kompanije lišavaju zemlje očekivanih poreskih prihoda i preduzele su brojne korake da povrate taj novac, uključujući i zatvaranje rupe (Irska zatvara 2020) i pronalaženje novih metoda oporezivanja.

Ovi napori ne moraju nužno da dovedu do povećanja prihoda. Kompanije poput Apple-a su već pomerile svoj novac u druge „poreske rajeve“ kako bi zaštitili svoj profit od poreza. Međutim, obelodanjivanja kao što je ovo, moglo bi povećati pritisak na zakonske reforme pokazujući koliko ta preduzeća mogu doprineti lokalnim ekonomijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: