TrendMicro

Američka kontrola kineskih investicija

Vašington nije odobrio ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za kupovinu američke kompanije za transfer novca MoneyGram od strane kineskog milijardera Džeka Ma. Ovo odbijanje je novi primer zaoštravanja američke kontrole kineskih investicija.

PCPress.rs Image

Grupacija Ant Financial Services, u vlasništvu Džeka Ma, nije dobila saglasnost Odbora za strana ulaganja u SAD (CFIUS), uprkos nastojanjima da odgovore zahtevima tog tela, rekao je glavni izvršni direktor MoneyGram, Aleks Holms u saopštenju. Taj odbor razmatra predložena strana preuzimanja američkih kompanija prema kriterijumu nacionalne bezbednosti, a ova odluka definitivno predstavlja prepreku ambicijama kineskog biznismena za širenjem na globalnim tržištima. Akcije MoneyGram-a su nakon ove informacije pale za 6,8 odsto u produženom trgovanju na 12,4 dolara. 
Ma je osnivač grupe Alibaba, najveće svetske platforme za online trgovinu po ukupnoj prodaji. On je bio među glavnim kineskim biznismenima koji su, u januaru prošle godine, posetili američkog predsednika Donalda Trampa u njegovoj kuli na Menhetnu, nakon pobede na izborima. Alibaba je tada najavila da bi grupa mogla da otvori milion radnih mesta u SAD i da pomogne malim preduzećima da prodaju svoje proizvode kineskim i drugim azijskim potrošačima.

Pročitajte i:  iPhone prestigao Android na tržištu pametnih telefona u SAD

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,