Google prati ponašanje Android korisnika

Bezbednosni ekspert Max Schrems podneo je pritužbu protiv Googlea u Francuskoj, a uz tvrdnje da ovaj tehnološki gigant prati vlasnike Android telefona bez njihovog znanja.

PCPress.rs Image

Naime, Android telefoni generišu jedinstvene kodove koji se koriste u marketinške svrhe, a zahvaljujući tome Google zajedno sa oglašivačima može da prati internet navike korisnika, s ciljem da im plasira reklame koje su u skladu s njihovim interesovanjima. Schrems u pomenutoj pritužbi ističe da se ovi kodovi prave i čuvaju bez dozvole korisnika, pa se na taj način krše pravila o privatnosti koja važe u Evropskoj uniji. Dodao je i da bi Google trebalo da plati odgovarajuću kaznu ukoliko se istragom utvrdi da je pritužba osnovana.

Pritužba je stigla u trenutku kada Apple menja načine na koje je do sada pratio ponašanje korisnika, te će u okviru verzije iOS 14 imati priliku da po prvi put isključe trakere. Ova promena je došla nakon što je bezbednosna grupa kojoj pripada i Schrems prošle godine podnela pritužbu protiv kompanije Apple, u kojoj se tvrdilo da gigant iPhone korisnike prati bez njihove dozvole.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

PCPress.rs Image

Google ima oko 300 miliona korisnika u Evropi, te će uskoro morati da primeni slične promene kao i Apple, a kako bi izbegao visoke kazne.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,