BIZIT plus

Google predstavio nove AI čipove za mašinsko učenje

Google je pre dve godine objavio Tensor procesorske jedinice (TPU) – specijalizovane čipove koji obitavaju u data centrima kompanija, te obavljaju jednostavne AI zadatke. Kompanija sada AI tehnologiju spušta iz oblaka, a sa novim Edge TPU-om, sićušnim AI akceleratorom, koji će biti zadužen za obavljanje zadataka mašinskog učenja u okviru IoT uređaja.

Edge TPU je dizajniran da obavlja delove zadataka mašinskog učenja u okviru kojih algoritmi izvode zadatke za koje su trenirani (inference), a poput prepoznavanja objekta ili onoga što je na fotografiji. Google TPU-ovi koji su povezani sa serverima optimizovani su za treniranje pomenutih algoritama, dok će Edge TPU biti zadužen za sprovođenje onoga što se naučilo.

Novi čipovi su osmišljeni za korišćenje u velikim preduzećima, a ne u okviru pametnih telefona, što znači da će biti upotrebljavani u okviru zadataka poput automatizovane kontrole proizvoda u fabrikama. Obavljanje ovakvih zadataka direktno u uređaju ima velikih prednosti u odnosu na situacije u kojima se koristi hardver koji prikuplja podatke koje potom šalje preko interneta na analizu, a najpre u pogledu sigurnosti, ali i brzine u obavljanju nekog zadatka, a novi Edge TPU upravo to omogućava.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Izvor: The Verge

Facebook komentari: