Google priznao da Assistant ponekad snima audio bez odobrenja korisnika

Predstavnik Google-a je, verovatno nehotice, priznao da Google Assistant tajno snima razgovore korisnika. To je učinio tako što je pomenuo da zaposleni u kompaniji ponekad slušaju konverzacije koje sačuva ovaj digitalni asistent i da se pokazalo da su one ponekad snimljene čak iako nisu trigerovane eksplicitnom naredbom.

google assistant

Google je povodom tog slučaja napomenuo da njegovi zaposleni slušaju konverzacije, ali da to čine kako bi poboljšali tehnologiju prepoznavanja glasa Google Assistant-a na različitim jezicima. Navodi se da je samo jedan mali deo snimljenih razgovora dostupan zaposlenima, kao i da oni ne slušaju „osetljive“ konverzacije. Međutim, nikad nisu naveli kako se određuje i odlučuje šta je to „osetljiva“ a šta opšta konverzacija.

Takođe, kompanija nije objasnila zašto Assistant snima razgovor korisnika kada konverzacija nije pokrenuta sa „Hey Google“ ili „OK Google“.

Sve ovo otvara „Pandorinu kutiju“ koja se tiče privatnosti korisnika. U Google-ovoj politici privatnosti je navedeno da Assistant povremeno može da se aktivira ako neki drugi zvuk pogrešno prepozna kao „Hey Google“ naredbu. U takvim slučajevima je dovoljno reći „Hey Google, that wasn’t for you“ i Assistant će obrisati poslednju informaciju koju je poslao na svoje servere. U politici privatnosti se ne pominje ni jedna druga situacija o mogućem snimanju bez odobrenja. Takođe, nigde se ne pominje ni mogućnost da će zaposleni u Google-u moći da slušaju delove razgovora korisnika sa digitalnim asistentom, što je ozbiljno kršenje korisničke privatnosti.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,