BIZIT plus

Windows Insider Build vam omogućava da popravite sistem pomoću Windows Update

Kada imate problem sa Windows računarom, nuklearna opcija da ga popravite često je potpuno ponovno instaliranje operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Svakako je lakša opcija nego potpuna ponovna instalacija

Naravno, ovo bi moglo da uradi posao, ali to takođe znači da ćete morati da obezbedite da imate rezervnu kopiju (koju bi, pošteno rečeno, i trebalo da imate) i da potrošite vreme na vraćanje svih svojih programa i fajlova na svoje mesto.

Ali u novoj Canary verziji (Build 25905) programa Windows Insider, Microsoft testira rešenje — koristeći Windows Update za popravku problema, instalirajući „verziju za popravku“ Windows 11 bez uklanjanja bilo kojeg vašeg fajla, podešavanja ili programa. Microsoft je 15. jula najavio ovu funkciju u ažuriranju originalnog pokretanja verzije 12. jula.

U teoriji, ovo bi trebalo da dovede do verzije Windows-a onakve kakvu ste imali, bez bilo kakvih grešaka u softveru ili OS koji su se pojavili na tom putu. Šefica Windows Insajdera Amanda Langovski i viši programski menadžer Brendon LeBlan napisali su u postu na blogu da se „sadržaj popravke prikazuje na stranici podešavanja Windows ažuriranja sa naslovom koji je dodat sa „(repair version).“ Ova mogućnost može biti korisna u mnogim slučajevima, ali je namenjena da se koristi za održavanje bezbednog i ažuriranog uređaja.”

Pročitajte i:  Windows 11 Notepad funkcija pomoći će vam da pišete sa sigurnošću

Oni na Canary verzijama koji žele da testiraju nova podešavanja popravke mogu da odu u Settings > System > Recovery. Opcija je označena kao “Fix problems using Windows Update” i sadrži dugme za ponovnu instalaciju.

Ako uspe, ovo će uštedeti frustriranim korisnicima Windows-a upotrebu butabilnog USB drajva za pokretanje i zamene podatke kopijama. Ali zapamtite, Canary verzije su dizajnirane da budu u stilu “tek izašle iz fabrike”, sa ograničenom dokumentacijom i mogu biti nestabilne. Dakle, ako ste na primarnoj mašini na koju se oslanjate za posao, razmislite o tome da sačekate da se ovo provuče u beta verziju ili na kraju, u verziju za izdavanje.

Ostale funkcije u Build 25905 uključuju emotikone sa 3D izgledom, dodavanje AI haba u Microsoft prodavnicu i, iznenađujuće, navođenje Zune drajvera da se pravilno instaliraju na Windows 11.

Izvor: Tomshardware

Facebook komentari: