Top50 2023

Google sakupio 8000 učesnika konkursa “Glass”

Osam hiljada ljudi je dobilo šansu da isproba uređaj nazvan Google Glass pre nego što se on pojavi u prodaji, i tako se pridruže brojnim “gadžet-gikovima” širom sveta.

glassDa bi učestvovali na konkursu, kandidati su morali da ispune formular na Twitter-u ili Google Plus-u, u kojem su sa 50 reči opisali kako bi koristili novi uređaj koja se opisuje kao tehnoški prodor u oblasti mobilnog računarstva.

Posle čitanja mnogobrojnih odgovora, odgovorni iz Google-a su u utorak počeli da šalju obaveštenja “pobednicima”.

Zašto pobednici pod navodnicima? Zato što se ne radi o nečemu što bi ličilo na dobitak na lutriji – naprotiv, ako dobijete obaveštenje, za naočari ćete morati da platite 1500 dolara i da lično dođete po njih u Nju Jork, San Francisko ili Los Anđeles. A to znači da će se pozivu odazvati samo pravi tehnološki “gikovi”, kojima je jedino bitno da Google Glass, uređaj koji će se u prodaji pojaviti tek krajem ove ili početkom sledeće godine, kupe mnogo pre ostalih.

Google Glass je nosilac novog tehnološkog talasa nazvanog “wearable computing” (računarstvo kao deo garderobe), a osim naočara, i Google i druge kompanije rade na ručnim satovima i sličnim uređajima koji se mogu povezati na internet. Glass ima slične mogućnosti kao smart telefon, osim što je veća pažnja posvećena glasovnim komandama koje zamenjuju dodirivanje ekrana. Uređaj ima malu kameru i ekran iza nje – neki od pobednika konkursa su obećali da je neće zloupotrebljavati – jer su pobornici prava na privatnost već postavili pitanje kako će ljudi znati da ih neko snima kamerom.

Jedan od razloga zog kojih je Google pokrenuo ovaj konkurs je i to što se radi o probnoj (Explorer) verziji naočara, na kojoj bi trebalo pokupit iskustva pre predstavljanja finalne verzije. Iz istog razloga, određen broj ovakvih naočara je prodat programerima. Predviđa se da će Glass, kada se pojavi u prodaji, koštati između 700 i 1500 dolara.

Izvor: Yahoo News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,