PC Press Studio

Google se bori protiv lažnog antivirusa

google Lažni antivirus koji napada računare predstavlja rastuću pretnju, navodi se u istraživanju koje je sproveo Google.

Analiza 240 miliona internet stanica tokom 13 meseci pokazala je da lažni antivirus čini čak 15% “tržišta malicioznih softvera”. Prevaranti navode ljude da preuzmu programe ubeđujući ih da je njihov računar inficiran virusom. Kada se uvuče u računar, softver krade podatke ili primorava ljude da uplaćuju novac kako bi kupili “antivirus”. Ono što je posebno iznenađujuće, mnogi korisnici zaista nasednu i izvrše uplatu kako bi se registrovali i rešili problem. A onda, i posle uplate, lažni antivirus ponovo napada korisnika.

Od 240 miliona analiziranih stranica, čak 11 hiljada učestvovalo je u distribuciji lažnog antivirusa. Meta su najčešće Windows računari, a virus se krije iza internet reklama.

Graham Cluley iz Sophos-a, koji nije učestvovao u studiji, kaže da je jedan od najčešćih načina na koji hakeri napadaju lažnim antivirusom, takozvana optimizacija sistema za pretraživanje Crni šešir. “Hakeri traže popularne vesti, kao što je smrt Michel Jackson-a. Zatim kreiraju stranice sa ovim ili drugim traženim sadržajem koje se u pretragama najčešće prve pojavljuju. Svako ko otvori link, dobija pop-up sa informacijom o lažnom antivirusu.”, kaže Graham Cluley.

Pročitajte i:  Google-ovi ciljevi za 2024. godinu

Iako Google konstantno traga za ovim stranicama i filtrira ih, hakeri uspevaju da izbegnu filtere zahvaljujući stalnom menjanju domena.

Preporuka je da bi trebalo koristiti isključivo proverene antiviruse i izbegavati ovakve “ponude”.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,