Data centri 2024

Google Search testira bolje filtriranje sadržaja na osnovu datuma objavljivanja

Google korisnici su do sada tokom pretraživanja mogli da biraju „od“ i „do“ opcije kada su datumi objavljivanja u pitanju, a kako bi rezultate prilagodili željenom vremenskom periodu. To bi uskoro trebalo da se promeni, budući da Google testira opciju za filtriranje sadržaja po preciznom datumu objavljivanja, a direktno iz polja u koje se unose pojmovi koji se traže.

PCPress.rs Image

Korisnici su ranije bili ograničeni na opcije preko kojih su mogli da biraju sadržaje koji su objavljeni u poslednjih sat vremena, ili 24 sata, nedelju dana, mesec dana, i tokom protekle godine. Proces nije bio naročito jasan, pa korisnicima nije uvek bilo lako da dođu do tema koje su objavljene u vremenskom okviru koji traže. Upravo zbog toga Google Search testira “before” i “after” komande koje mogu da se koriste kako zasebno, tako i kombinovano, što omogućava da se vremenski okvir definiše preciznije nego pre. Tako će uskoro biti dovoljno da se u polje za pretraživanje unese termin poput “avengers endgame after:2019-04-01“, a da bi korisnik dobio informacije koje su objavljene nakon definisanog datuma. Isto važi i za “avengers endgame before:2019-04-01,” a korisnici mogu i da kombinuju dve komande, te kucaju “avengers endgame after:2019-03-01 before:2019-03-05.” Pretraživanje je još brže ako se navede samo željena godina, budući da će Google onda prikazivati samo rezultate koji su objavljeni od početka do kraja željene godine.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Na ovaj način bi mogao da se reši problem koji često vodi do širenja pogrešnih informacija, budući da korisnicima ponekad promakne datum objavljivanja, pa neku staru vest tumače kao aktuelnu. Nove opcije su trenutno dostupne samo u beta verziji, a očekuje se da uskoro stignu i do korisnika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,