Google tokom 2017. uklonio preko 700.000 malicioznih Android aplikacija

Google-ove mere zaštite, kreirane tako da maliciozne sadržaje spreče da dođu do Android korisnika, dovele su do uklanjanja preko 700.000 aplikacija iz Google Play Store-a tokom 2017. godine. Taj broj predstavlja uvećanje od 70% u odnosu na broj uklonjenih aplikacija tokom 2016, a iz kompanije kažu da im novi sistemi pomažu da ranije prepoznaju takve aplikacije, te reaguju na vreme. Tako je, kako dalje navode, 99% aplikacija sa neprikladnim sadržajima prepoznato, te uklonjeno pre nego što je bilo ko imao priliku da ih instalira.

PCPress.rs Image

Google ovaj uspeh pripisuje poboljšanoj mogućnosti za prepoznavanje malicioznih sadržaja, a zahvaljujući novim modelima mašinskog učenja, i novim tehnikama. Jedan od popularnijih načina za distribuiranje malvera jesu sadržaji koji kopiraju popularne aplikacije, te je kompanija tokom prošle godine uklonila preko 250.000 ovih alatki za različite prevare. Među uklonjenim aplikacijama našle su se i one sa neprikladnim sadržajima, te su iz Google Store-a eliminisane pornografske, aplikacije koje promovišu nasilje, mržnju, te različite nelegalne aktivnosti. Potencijalno opasne aplikacije su i one koje se koriste za krađu ličnih podataka, pa se ponašaju kao trojanci ili malveri, i koriste u različitim SMS prevarama, a tako što šalju tekstualne poruke sa uređaja korisnika, a bez njegovog znanja. Poznatije kao PHAs, predstavljaju ozbiljnu pretnju za Android korisnike, te se kompanija posebno koncentriše na njihovo prepoznavanje, te uklanjanje.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

PCPress.rs Image

Google je tokom prošle godine sve tehnologije za prepoznavanje i skeniranje malvera smestio u okviru Google Play Protect-a, te Android operativni sistem odmah skenira aplikacije koje se otpreme na uređaj, te traži tragove potencijalno opasnih sadržaja.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,