BIZIT plus

Google Translate podržava 24 nova jezika

Google je jednom od svojih najpopularnijih alata, Google Translate-u, dodao podršku za još 24 nova jezika, koje govori oko 300 miliona ljudi. To je prvo proširenje nakon 2020. godine, kada je u ovaj servis dodato pet novih jezika. Deset novih jezika je sa afričkog kontinenta, a ostali jezici su uglavnom iz Azije.

PCPress.rs Image

Sa ovom nadogradnjom, Google sada podržava ukupno 133 različita jezika. Za njihovu pripremu kompanija je upotrebila modele mašinskog učenja, koji omogućavaju prevod na različite jezike čak i bez upotrebe primera u tom procesu.

Naravno, niko u Google-u ne tvrdi da će prevodi biti perfektni i bez greške. Uostalom, za mnoge do sada podržane afričke jezike, korisnici su se žalili da prevod nije adekvatan. On gotovo uvek pravilno prevodi suštinu, ali se gubi na mnogim suptilnim nivoima koji čine neki jezik jedinstvenim. Sličnu situaciju treba očekivati i sa novim jezicima.

Ipak, treba uzeti u obzir i da Google polako, ali neprestano i aktivno unapređuje svoj prevodilac. Uostalom, stariji čitaoci će se setiti kako su izgledali prvi dani prevoda sa ili na srpski jezik. Ti prevodi su tada uglavnom služili za zbijanje šala korisnika, dok je danas podrška za njega na prilično visokom nivou i sasvim upotrebljiva.

Pročitajte i:  Google: Malver zloupotrebe API je standardna krađa tokena, a ne problem API-ja

Izvor: BBC

Facebook komentari: