ERP 2024

Letelica koja se bezbedno vratila na Zemlju

Agencija NASA je nedavno lansirala misiju Crew-4, a krajnji cilj je Internacionalna svemirska stanica. Nakon toga se dogodilo još nešto važno – letelica iz misije Crew-3 se bezbedno vratila na Zemlju (na stanicu je stigla 11. novembra 2021. godine).

PCPress.rs Image

Tako su se astronauti Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron i Matthias Maurer 6. maja uspešno spustili na matičnu planetu, talnije na područje Floride, a nakon što su na stanici proveli šest meseci. Misija je bila uspešna, a učesnici su po prvi put u istoriji ugostili „turiste“, tačnije astronaute amatere koji su u svemir stigli s komercijalnom misijom Axiom-1, na internacionalnoj stanici, što mnogi opisuju kao istorijski trenutak.

Učesnici misije Crew-3 su dakle imali uzbudljivih šest meseci u kosmosu, a pored prve komercijalne posete bavili su se i drugim stvarima, na primer izbegavanjem kosmičkog otpada kojeg je u orbiti sve više (problem je nastao nakon što je Rusija u novembru 2021. godine testirala protivsatelitsku raketu koja je napravila oblak opasnog materijala). Sve je ipak proteklo po planu, a skoro svaki deo misije je važan, zaključno sa sletanjem čiji uspeh definiše kako će se nadalje organizovati misije.

Pročitajte i:  Sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje 

Izvor: Mashable

Facebook komentari: