Tužba protiv Google-a zbog praćenja u Chrome Incognito modu

Kako stvari stoje, Google će da sedne na optuženičku klupu zbog praćenja korisnika koji upotrebljavaju Incognito mod u Chrome-u. Naime, sudija Lucy Koh, nije prihvatila Google-ov zahtev da se odbaci optužba, obrazlažući to činjenicom da kompanija nije jasno i precizno obaveštavala korisnike da i dalje prikuplja podatke o njima, dok koriste Incognito privacy mod. Time je stvorena osnova da se pokrene sudska parnica protiv kompanije.

Chrome Incognito mod

Sajberjavno i sajberprivatno

U tužbi se navodi da je Google doveo korisnike u zabludu, govoreći im da su njihove informacije privatne u Incognito modu, a pri tome je i dalje pratio njihove navike. Google se branio time što je naglašavao da su korisnici prihvatili njihovu politiku privatnosti u kojoj stoji da Google prikuplja podatke čak i u tom modu. Takođe, kompanija navodi da su upozoravali korisnike da Incognito ne znači da će oni biti „nevidljivi“ prilikom pristupa sajtovima.

Za sada ne može da se proceni da li će tužba biti uspešna, jer su ograničenja Incognito moda dobro poznate velikom broju korisnika. Takođe, informacije o tome koje informacije su vidljive, a koje ne, prikazuju se u svakom novom otvorenom tabu Chrome Incognito moda. On je napravljen da sajtovima ne dozvoli pristup vašoj lokalnoj istoriji i „kolačićima“, a ne da blokira sav saobraćaj koji potencijalno može da identifikuje korisnika.

Pročitajte i:  Uticaj naslova od 65 karaktera na pretragu

S druge strane, smatra se da date informacije nisu dovoljno jasne većini korisnika. Tužba je podneta kako bi se Google „naterao“ da eksplicitnije i direktnije objasni korisnicima koji podaci se u tom modu prikupljaju, a koji ne. Drugim rečima, želja je da se važne informacije više „ne zakopavaju“ u pravnim aktima kao što su „Terms of service“, koji su većini ljudi teški za čitanje i nerazumljivi, već da korisnici na jasan i razumljiv način dobijaju sve relevantne informacije na osnovu kojih mogu da odluče da li će ili neće koristiti neki softver.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,