Google tuži Sonos zbog pametnih zvučnika i tehnologije glasovne kontrole

Google je podneo dve tužbe protiv Sonos-a, u kojima navodi da je ova kompanija prekršila nekoliko patentnih prava vezanih za zvučnike i njihovu glasovnu kontrolu. Ovo sada prelazi u „ping-pong“ meč, jer su obe kompanije u više navrata tužile jedna drugu.

sonos

Najnovije tužbe odnose sa na bespravnu upotrebu sedam različitih patenata. Jedna od tužbi fokusirana je na detekciju reči koja će aktivirati uređaj i na bežično punjenje, dok je druga tužba u vezi tehnologije koja određuje koji od grupe uređaja će odgovoriti na glasovni upit.

Iz Google-a navode da su tužbe podnete nakon što je Sonos započeo agresivnu kampanju protiv njihovih proizvoda u kojoj iznose dezinformacije o njima. One su predate okružnom sudu u Kaliforniji, a u planu je da se slične tužbe podnesu i američkoj Međunarodnoj trgovinskoj komisiji. Sonos je ove tužbe okarakterisao kao taktiku zastrašivanja, zbog toga što je ova kompanija digla glas protiv Google-ove monopolističke prakse.

Razmirica je započeta još 2020. godine, kada je Sonos inicijalno tužio Google za tehnologiju povezivanja više zvučnika. Interesantno je da su godinu dana pre toga, ove dve kompanije udružile snage kako bi se Google-ovi servisi implementirali na Sonos zvučnicima. Sonos tvrdi da je Google tada ukrao njihovu tehnologiju zvučnika, i na toj osnovi napravio Google Home i druge uređaje. Nekoliko meseci nakon toga usledila je kontra-tužba, u kojoj je Google tvrdio da je Sonos ukrao veći broj njihovih patenata. Tada je Sonos ponovo tužio Google, a američka Međunarodna trgovinska komisija je tada presudila u njegovu korist, uz obrazloženje da je Google nezakonito iskoristio Sonos-ove patente. Kao rezultat te presude, Google je morao da prilagodi pojedine funkcije u svojim proizvodima – a jedna od njih je da je Google izgubio mogućnost da istovremeno podešava jačinu zvuka na grupi uređaja.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,