MIT eksperti kreirali dron koji leti na dva načina

Kda su dronovi u pitanju, na tržištu postoje dva tipa, te jedan više podseća na avion, dok drugi leti kao helikopter. I jedan i drugi tip imaju svoja polja u okviru kojih se primenjuju, ali je sve više onih koji žele model koji može da leti na dva načina, te se od letelice koja kroz vazduh klizi poput glajdera lako pretvara u dron sa propelerima.

PCPress.rs Image

Eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) kreirali su dron koji je upravo odgovor na ove želje, i koji može da leti na dva načina. Radi se o platformi koja i onima koji nisu eksperti omogućava da kreiraju sopstveni dron, te tako dobiju hibrid koji je pristupačan svima i kojim se lako upravlja. Ovaj koncept svakako nije ništa novo, ali raniji modeli nisu prevazišli izazove u okviru kojih su neophodna dav upravljača – po jedan za svaki tip letenja. MIT tim je ovaj problem rešio uz pomoć neuralnih mreža koje upravljač automatski usklađuju čim se promeni način letenja.

Pročitajte i:  Snimci amaterskih dronova u proceni štete 

Određeni problemi još uvek postoje, a najveći se tiču aerodinamike, te sposobnosti manevrisanja kada se upravlja letelicom koja se kreće na dva različita načina. Eksperti rade na pronalaženju rešenja, a posebno kada su u pitanju nagle promene pravca, te zaljubljenicima u dronove do pronalaženja rešenja ostaje da razmišljaju o konceptu koji svakako zavređuje njihovu pažnju.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,