BIZIT plus

Google ulazi na srpsku startap scenu

Kompanija Google je odlučila da podrži rastuću srpsku startap scenu kroz svoj program “Google Developers Launchpad”, koji pomaže rast programerskih zajednica i startapa, udruživši se sa Startitom, beogradskom organizacijom koja okuplja domaću tehnološku zajednicu. Ova inicijativa će otvoriti nove prilike za srpske preduzetnike i značajno će proširiti i internacionalizovati njihovu biznis mrežu i bazu znanja, saopšteno je iz Startita. Partnerstvo će biti fokusirano na pružanje podrške startapima, koji su deo Startitovog akceleratorskog programa, Startap Akademije.
 

PCPress.rs Image

Startapi će dobiti podršku u formi mentorisanja, know-how iskustava i mnogih drugih benefita proizašlih iz Google-ovog dvadesetogodišnjeg iskustva u istraživanju i uvidima u najbolje prakse za izgradnju biznisa, proizvoda i timova na velikoj skali. Pored online podrške i materijala, vrednost za domaći ekosistem biće pružena i kroz redovne posete Google-ovih predstavnika i mentora.

Google veruje da će u godinama koje dolaze, tržišta izvan Silicijumske doline sve više uticati na globalni startap i tehnološki ekosistem. Kevin O’Toole, direktor međunarodnog rasta za “Google Launchpad”, rekao je da su veoma uzbuđeni zbog ovog partnerstva i što će raditi sa Startap Akademijom na daljem razvoju srpskog startap ekosistema. Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor Startap Akademije, smatra da je ovo veoma važan trenutak za srpsku startap scenu. “Činjenica da je Google odlučio da se priključi misiji razvoja srpskih tehnoloških, preduzetničkih poduhvata je bitan znak poverenja u kapacitete i potencijal lokalnog ekosistema. Uzbuđeni smo zbog svoje uloge u ovom programu i toga što ćemo biti posrednik u dovođenju ogromne vrednosti i resursa Google-a, koji će osnažiti lokalnu startap zajednicu”, rekao je Stojkov.

Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Izvor: Startit

Facebook komentari: