Tajna Saturnovih prstenova

Saturnovi prstenovi su meta interesovanja mnogih astronoma još od kada ih je Galilej prvi put primetio, ali misterija njihovog formiranja i dalje ostaje nerešena.

PCPress.rs Image

Otkriće drugih prstenova koji okružuju još neke džinove u našem solarnom sistemu – Jupiter, Uran i Neptun, navelo je astronome da postavljaju još više pitanja. Iako izgledaju kao čvrste površine, prstenovi se zapravo sastoje od čestica koje se nalaze na kružnoj putanji oko matične planete, a na takozvanoj Rošovoj granici, što je rastojanje od izvora gravitacije do mesta na kome su gravitacione plimske sile toliko jake da mogu da zdrobe svako nebesko telo koje se približi.

Planetarni prstenovi se konstantno menjaju, te svaki sistem varira u strukturi, širini, masi i sastavu, što jedinstvenu teoriju o njihovom nastanku čini skoro nemogućom. Neptunovi prstenovi se tako sastoje od sićušnih čestica prašine, dok su kod Urana sastavljeni od većih delova, a kod Jupitera od još sitnijih čestica prašine, što prstenove čini skoro nevidljivim. Za razliku od drugih planeta, Saturnovih sedam prstenova se sastoji od milijardi čestica koje se razlikuju po veličini, te ih povezuje voda, to jest čestice leda.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

PCPress.rs Image

Jedna definicija o postanku prstenova tiče se već pomenute Rošove granice, na kojoj se sitnija nebeska tela raspadaju, dok se njihovi delovi zadržavaju i doprinose sastavu prstenova. Druga teorija spekuliše da su prstenovi nastali u isto vreme kad i naš Solarni sistem, a pre oko 4,6 milijardi godina, te da se sastoje od materijala koji je preostao kada su planete i sateliti dobili konačan oblik. I dok ove teorije donekle funkcionišu za one planete čiji se prstenovi uglavnom sastoje od čestica prašine, kada je Saturn u pitanju nailaze na poteškoće, a zato što čestice leda čine više od 90% njegovih prstenova, pa se postavlja pitanje odakle je došao sav taj led. Prema jednoj teoriji, led je potekao od ledenog meseca kojeg je privukla Saturnova gravitacija, te se raspao na Rošovoj granici, te da su nakon njega došli i drugi ledeni sateliti koji su doneli još smrznutog materijala za prstenove.

Ove teorije su tek deo bezbrojnih naučnih rasprava, te ostaje još mnogo toga da se nauči o Saturnovim, ali i prstenovima drugih planeta, a dok se ovi naučni problemi ne razreše, Saturnovi prstenovi ostaju jedna od najvećih misterija našeg Solarnog sistema.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: Vubble

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,