Google unapređuje Memory Saver i funkcije grupisanja tabova u najnovijem ažuriranju Chrome-a

Google Chrome dobija nove sigurnosne i performantne funkcije. Najnovija verzija web browsera (M12) unapređuje Safety Check i Memory Saver, dok dodaje mogućnost čuvanja grupa tabova.

PCPress.rs Image

Ažuriranja počinju da se uvode u drugoj polovini decembra

Safety Check je sigurnosni centar u Chrome-u koji proverava ažuriranja i kompromitovane lozinke i prikazuje da li je Safe Browsing uključen. Sa najnovijom verzijom browsera, Safety Check postaje proaktivniji, automatski se pokreće u pozadini. “Bićete proaktivno obavešteni ako su lozinke sačuvane u Chrome-u kompromitovane, ako su neki od vaših dodataka potencijalno štetni, ako ne koristite najnoviju verziju Chrome-a ili ako dozvole sajta zahtevaju vašu pažnju”, napisala je Sabine Borsay, menadžer proizvoda grupe Chrome, u objavi na blogu. Ova funkcija pruža obaveštenja na vrhu Chrome-ovog menija sa tri tačke.

Safety Check sada takođe može opozvati dozvole sajtova za pristup stvarima poput lokacije, mikrofona ili kamere ako ih niste posetili neko vreme. Osim toga, ističe kada vam sajtovi s kojima retko komunicirate šalju obaveštenja, sugerirajući vam da ih isključite. Memory Saver režim, koji je uveden 2022. i pušten u upotrebu svima ranije ove godine, oslobađa memoriju iz otvorenih tabova koje ne koristite. Kada pređete preko jednog taba dok je u Memory Saver režimu, alat prikazuje više detalja o upotrebi aktivnog taba. To uključuje koliko memorije možete potencijalno uštedeti čineći ga neaktivnim.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Google kaže da je sada lakše odrediti sajtove koje Memory Saver treba uvek držati aktivnima. Nakon instaliranja ažuriranja, možete pregledati nove opcije u odeljku za performanse u Chrome-ovim postavkama. Konačno, Chrome će uskoro omogućiti čuvanje grupa tabova. Na primer, pretpostavimo da imate projekat sa 25 otvorenih tabova, ali trebate otići ili raditi na nečemu drugom. Sačuvane grupe tabova omogućavaju vam da im date odgovarajuće ime, zatvorite ih i nastavite gde ste stali kada se vratite.

Google kaže da će sigurnosna i performantna ažuriranja Chrome-a biti dostupna tokom ove nedelje. Međutim, čuvanje grupa tabova će se lansirati “u narednih nekoliko nedelja.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: