Google Chrome prestaje da podržava Android Nougat: Evo šta to znači za korisnike

Google Chrome, najkorišćeniji mobilni browser od svog izdanja za Android 2012. godine, prestaje da podržava Android Nougat.

PCPress.rs Image

Google Chrome 120, koji će biti dostupan u stabilnoj verziji od 6. decembra, neće podržavati Android Nougat

To znači da će korisnici sa Androidom 7.0 i 7.1 ostati bez podrške za Chrome. Promena će se desiti sa izdanjem Google Chrome 120. Ova verzija, koja će biti dostupna u stabilnom kanalu izdanja od 6. decembra, neće podržavati Android Nougat. Kao rezultat toga, Chrome 119 će biti poslednja verzija Google Chrome-a za Android koja podržava Nougat.

Ova odluka odražava stalno menjanje tehnološkog sveta i činjenicu da stariji sistemi poput Nougata ostaju iza. Trenutno, samo 2,6% korisnika Androida koristi telefone sa Androidom 7.0 Nougat ili 7.1 Nougat.

Za one koji koriste novije mobilne operativne sisteme, Chrome 120 će doneti mnogo ažuriranja. Na Androidu konkretno, nove opcije vizuelnog prikaza za Omnibox i alatne trake, kao što su podešavanja transparentnosti, pomoći će kod sajtova koji se ne učitavaju pravilno.

Pročitajte i:  Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja - očistite ga sa nekoliko dodira

Google Chrome, koji je prvi put lansiran u stabilnoj verziji 2008. godine, svoj debi na Androidu imao je četiri godine kasnije sa izdanjem Chrome 18 krajem 2012. godine. Od tada, kontinuirano je držao titulu najpopularnije mobilne browserske aplikacije širom sveta. To važi čak i za uređaje sa iOS-om, gde se stalno takmiči sa Apple-ovim Safari-jem za dominaciju na njihovoj platformi.

U međuvremenu, Google je predstavio novu opciju za korisnike Chrome-a na iOS-u koja im omogućava da premeste adresnu traku sa vrha na dno ekrana. Ova promena je dizajnirana kako bi poboljšala upotrebljivost jednom rukom, posebno na većim uređajima. Početno, ova opcija je bila dostupna samo korisnicima koji su aktivirali određenu zastavicu, ali sada je dostupna svim korisnicima.

“Danas možete premestiti Chrome adresnu traku na dno ekrana svog iPhone-a. Znamo da ljudi preferiraju različite pozicije adresne trake u zavisnosti od veličine svojih ruku i uređaja, i uzeli smo te preferencije u obzir prilikom kreiranja ove veoma tražene opcije”, rekao je Google u objavi na svom blogu.

Pročitajte i:  Google Chrome za Windows dobija ARM podršku

Izvor: Techlusive

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: