Googleov standard za brži internet je konačno tu

Jedan od brojnih Google-ovih pokušaja da ubrza internet sada je dostupan svima. Radna grupa za internet inženjering objavila je Google-ov QUIC (Quick UDP Internet Connections) kao zvanični internet standard, signalizirajući da je tehnologija bržeg prenosa podataka dovoljno dobro uspostavljena da se koristi na širokom nivou.

Googleov standard za brži internet je konačno tu.

Novi protokol kao zamena za TCP

Ova tehnologija je efikasna zamena za TCP (Transmission Control Protocol), koji upravlja načinom na koji se podaci smeštaju u adresirane pakete, usmeravaju i vraćaju na korisne informacije. QUIC koristi brži UDP (User Datagram Protocol), istovremeno se ponoseći bržim oporavkom. Takođe pruža brže šifrovane veze i bolje rukovanje mrežnim switchevima. Drugim rečima, vaše sigurne posete web lokacijama, audiovizuelno ćaskanje i pregledanje mobilnih uređaja trebalo bi da vide neka od najvećih poboljšanja.

Ovo se dugo čeka. Google je prvi put predstavio QUIC kao eksperimentalni dodatak za Chrome u junu 2013. godine i brzo ga učinio primarnim pristupom prenošenju podataka iz aplikacija poput Chrome-a na Google servere. Kompanija je predala QUIC IETF-u na standardno razmatranje 2016. godine.

Pročitajte i:  Google Play prodavnica sada vam omogućava da preuzimate dve aplikacije istovremeno – donekle

Da li će QUIC naići na široko usvajanje ili ne, druga je stvar. Iako je to sada standard koji svako može da koristi, možda neće biti žurbe da se odrekne TCP-a s obzirom na to da je dostupan od 1974. godine. Možda ćete videti da se QUIC postepeno širi među kompanijama i uslugama koje bi mogle imati koristi od dodatne brzine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: