BIZIT plus

Grad budućnosti: Lažni Mesec, veštačka kiša i nadgledanje građana

Iako zvuči kao isečak iz nekog naučno-fantastičnog scenarija, priča o futurističkom gradu-državi koji bi trebalo da se nađe u Saudijskoj Arabiji deo je planova iz stvarnog života.

PCPress.rs Image

U ovom gradu budućnosti bi sve fizičke poslove trebalo da obavljaju roboti, a nedavno objavljeni planovi ukazuju i na leteće taksije kao transportna sredstva, te svetleće materijale zahvaljujući kojima bi grad trebalo da bude svetliji od bilo koje druge naseobine na svetu. Tu je i plan o veštačkom Mesecu, te ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti. Na 2.300 stranica planova i nacrta nalaze se i informacije o nasilnom premeštanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma, te o sistemima za posmatranje građana koji bi trebalo da funkcionišu 24/7, što ukazuje na to da bi ovaj grad budućnosti mogao pre da bude distopijsko mesto stanovanja, nego zabavno mesto za život koje uključuje slobodu i leteće automobile. Planovi za futuristički grad Neom pripadaju princu Mohammed bin Salmanu, koji sa stručnim timovima još od 2017. godine radi na izgradnji naseobine koja bi na kraju mogla da košta oko 500 milijardi dolara. Lokacija na kojoj bi trebalo da se počne sa gradnjom nalazi se u severo-zapadnom delu Saudijske Arabije, te je okružena pustinjom, što bi u budućnosti moglo da se promeni, a zbog toga što je planirano da grad zasipaju veštačke kiše.

Pročitajte i:  Robot čita brajevu azbuku dvostruko brže

PCPress.rs Image

Pored tehnoloških novotarija grad će, kako stoji u planu, imati i najbolje škole na svetu sa hologramskim predavačima, te najbolje plaćene poslove. Uprkos tome ideja o ovom futurističkom gradu zvuči i kao koncept za totalitarnu državu, a zbog toga što je naseobina zamišljena kao automatizovani grad u kojem sve može da se posmatra. To znači da će građane koji jednog dana budu uživali na plaži sa svetlećim peskom uvek posmatrati dronovi opremljeni tehnologijom za prepoznavanje lica, a kako bi organi reda u Neomu “1984” u svakom trenutku znali gde se koji građanin nalazi.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: