Protein budućnosti: Jaja “bez ljuske”

Biljni proteini nisu ništa novo, te se u ljudskoj ishrani nalaze već neko vreme. U poslednje vreme ipak dobijaju i nove oblike, a poslednji stiže kao biljna varijanta namirnice koja je deo ljudskog doručka od samog početka istorije.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o proizvodu kompanije JUST Inc, koji podseća na kokošije jaje, te se u prodaji nalazi od 2018. godine, i dolazi bez ljuske – što znači da ima potpuno drugačije poreklo. Jaje koje se zasniva na biljnim proteinima već je dospelo i u restorane brze hrane, a nakon ugovora sa kanadskim lancem restorana brze hrane Tim Hortons. Na web-sajtu kompanije se tvrdi da „biljna jaja“ mogu da se pripreme potpuno isto kao i ona životinjskog porekla, što znači da bi omlet uskoro mogao da dobije nešto drugačiju teksturu.

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da neki restoran nudi proizvode koji su zamena za one koji se tradicionalno dobijaju od životinja, pa je, na primer, prvi hamburger napravljen od laboratorijskog mesa nastao u Holandiji još 2013. godine, te je od tada sve više kompanija počelo da se interesuje za ovu tehnologiju. Budući da se godišnje potroši oko 300 miliona tona mesa, što je više nego duplo u odnosu na količine koje su se proizvodile pre 30 godina, proces proizvodnje sve više utiče na klimatske promene, budući da je odgovoran za emitovanje oko 14,5% gasova koji utiču na formiranje efekta staklene bašte. Neki tvrde da još uvek nema dokaza da je proces proizvodnje mesa u laboratorijama održiv, dok se drugi bave problemom ukusa, te pitaju „da li ovakvo meso uopšte ima dobar ukus?“ Oni koji su ga probali tvrde da ima, te je, na primer, u francuskom restoranu Jardinière „laboratorijski hamburger“ koji se pravi od mesa iz kompanije Impossible Foods, jedna od najpopularnijih stavki na meniju. Kada su jaja od biljnih proteina u pitanju problem je isti, te ostaje da se vidi kako će korisnici reagovati na teksturu i ukus.

Pročitajte i:  Kuhinja budućnosti: Kad robot sprema šnicle

PCPress.rs Image

Prehrambena budućnost je tu, te bi brza hrana uskoro mogla da potpuno eliminiše pravo meso, te jaja, budući da nove verzije ovih namirnica nude slično iskustvo, koje bi u budućnosti trebalo još da se približi onome što su do sada nudile isključivo krave, živina i ostale žrtve industrije za preradu mesa.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,