Grafičke Linux aplikacije dolaze u Windows podsistem za Linux

Microsoft je pokrenuo podršku za grafičke i audio aplikacije za Linux u okviru Windows podsistema za Linux (Windows Subsystem for Linux – WSL).

PCPress.rs Image

Morate biti na Dev kanalu Insider verzije da biste videli novu funkciju

Nova funkcija je za sada dostupna samo u Dev kanalu Insider-ovih verzija i ima nadimak WSLg, a uključuje i X i PulseAudio servere. Tokom ograničenog testiranja, WSLg se pokazao prilično dobro. Nakon pokretanja apt install firefox in the WSL2/Ubuntu terminal, pokreće se Ubuntu-obojen web browser. Video zapisi sa YouTube-a su gledljivi, sa pristojnom brzinom kadrova i zvukom koji ne preskače. Još važnije, virt-manager vrlo dobro radi. Dobra je vest što će WSLg ući u proizvodnju; lokalno pokretanje virt-menadžera pod WSLg-om je već ogroman napredak u odnosu na instaliranje nezavisnog X servera za Windows – obično sumnjivog kvaliteta i statusa podrške – i pokretanje X11 prosleđivanja preko SSH-a da bi se postigla približno ista stvar.

Ako već niste Windows Insider, moraćete da postanete da biste pregledali WSLg. Prvi korak je registracija (besplatno) na insider.Windows.com. Jednom kada postanete Windows Insider, bilo koju postojeću instalaciju Windows 10 možete pretvoriti u probni let Insider-a. Prvo ćete morati da odete na Settings> Update & Security> Windows Insider Program i kliknete Get Started. Odatle ćete morati da izaberete Dev kanal, nakon čega ćete biti upitani za restart.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Nakon toga, možete da odete na  Settings > Update & Security > Windows Update i Check for updates. Odavde će se vaš sistem automatski preuzeti i ažurirati na najnoviju verziju sistema Windows 10 Insider na kanalu Dev, nakon čega će vam trebati još jedan restart. Nakon toga, otvoriće se prozor Ubuntu konzole i zatražiće od vas da unesete korisničko ime i lozinku za Linux i spremni ste. Nisu potrebni dalji koraci za podršku za WSLg – odavde sve „samo funkcioniše“.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,