Nova Windows 10 funkcija – sjajna vest za život baterije vašeg laptopa

Microsoft je objavio novu alatku namenjenu programerima koja im omogućava da produže životni vek baterije.

PCPress.rs Image

Microsoft je objavio novu alatku

Takođe, nova funkcija treba da smanji i probleme koji uzrokuju pregrevanje, buku ventilatora i termičko prigušivanje (smanjenje performansi usled pregrevanja). Microsoftov novi EcoQos je nivo kvaliteta usluge (Qos) koji čini deo njegovih napora da bude carbon negative do 2030. godine. Microsoft je ovaj novi alat najavio u trenutku kada se u svetu obeležava Dan planete Zemlje i Mesec Zemlje i podstiče organizacije da se pozabave klimatskom krizom. Prema Microsoft-u, programeri mogu da se odluče za EcoQos kako bi osigurali da Windows 10 uređaji postignu „bolju energetsku efikasnost/produženi vek trajanja baterije, smanjenu buku ventilatora i smanjenje snage i termičkog prigušivanja“.

To bi moglo imati uticaja s obzirom na to da se danas koristi milijarda Windows 10 uređaja i da se ti laptop i desktop računari intenzivnije koriste tokom pandemije za rad, igre na mreži i video sastanke. Microsoft objašnjava da veći taktovi pružaju veće performanse, ali uz eksponencijalno veću potrošnju energije, što može rezultirati lošijim vekom trajanja baterije, višim temperaturama i jačom bukom ventilatora. Nisu svim zadacima potrebne apsolutno najviše performanse, pa Windows dinamički rekonfiguriše procesor kako bi pružio pravilan balans performansi i efikasnosti napajanja. EcoQos izlazi sa Windows 10 Insider Preview Build 21359, koji je početkom ovog meseca objavio Microsoft.

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Kao što su napomenuli menadžeri za program Insider, u Windows Task Menager-u postoji nova eksperimentalna funkcija pod nazivom „Eco mode“ koja omogućava korisnicima da zaustave procese. Ako proces troši puno resursa, korisnici ih mogu smanjiti i te resurse osloboditi za druge aplikacije. Korisnici mogu da uključe Eco Mode u Task Manager-u i klikom na processes tab. Zatim treba da kliknu desnim tasterom miša na proces i u kontekstnom meniju kliknu na „Eco Mode“. EcoQos je idealan za pozadinske usluge, programe za ažuriranje, mehanizme za sinhronizaciju, usluge indeksiranja i još mnogo toga, gde je fokus na energetskoj efikasnosti. Microsoft tvrdi da može smanjiti potrošnju energije procesora za 90%, puštajući programerima da pozivaju ove API-je. EcoQos još nije dostupan za svih milijardu Windows 10 uređaja i namenjen je mobilnim procesorima. U početku je EcoQos dostupan samo za Intel 10. i 11. generaciju mobilnih procesora, AMD-ove Ryzen 5000 serije procesore i Qualcommov Arm-based sistem na čipovima za Windows 10 računare.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,