Haker koji je ucenjivao Apple neće ići u zatvor

Upravo je završeno suđenje u Londonu na kome je osuđen 22-godišnji mladić koji je 2017. godine pokušao da uceni Apple objavljivanjem hakovanih iCloud naloga. Njegovo ime je Kerem Albayrak i deo je hakerske grupe poznate kao Turkish Crime Family.

PCPress.rs Image

Prema Britanskoj nacionalnoj kriminalističkoj agenciji (NCA), Albaryak je ispred pomenute hakerske grupe tražio od Apple-a otkupninu u iznosu od 75.000 dolara u kripto valutama, ili 1.000 iTunes gift kartica u iznosu od 100 dolara, kako bi obrisali bazu podataka sa iCloud nalozima koju su ukrali. Nedelju dana posle toga, na YouTube-u je objavio (sada obrisani) video u kome prikazuje kako pristupa različitim iCloud nalozima. Ubrzo nakon toga, zahtevao je od Apple-a 100.000 dolara, da ne objavi 250 miliona iCloud naloga, da ne resetuje iCloud šifre i da ne izvrši fabričko resetovanje korisničkih uređaja.

Apple je odbio da se povinuje zahtevima hakera i odmah posle prvog kontakta je obavestio nadležne organe. Oni su veoma brzo uspeli da otkriju ko stoji iza pretnji i uhapsili su Albaryak-a, ali je NCA objavio da nije našao dokaze da je on ikad uspeo da pristupi Apple-ovoj iCloud infrastrukturi, već da je pristupao iCloud nalozima korisnika čije su se šifre našle na drugim underground servisima.

Pročitajte i:  Glasine o iPhone 17

Suđenje je trajalo dve godine, da bi Albaryak u novembru bio proglašen krivim, a sada mu je izrečena i kazna – dve godine uslovne kazne, 300 sati neplaćenog društveno-korisnog rada i šest meseci nošenja nanogice.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,