BIZIT 2022

Haker uhapšen prilikom pokušaja prodaje vojnih dokumenata

Na Deep Web-u se prodaju mnoge stvari, a naročito su popularni lični podaci korisnika. Ipak, ponekad se pronađu i neke druge interesantne, a zabranjene stvari. Pre mesec dana, otkriven je pokušaj prodaje vojnih dokumenata, konkretno uputstva za rukovanje vojnog autonomnog drona (MQ-9 Reaper), koji se vodi kao najnapredniji i najubojitiji dron koji je SAD do sada razvila. Ovaj model drona koriste Pentagon, Department of Homeland Security, CIA i NASA.

Haker koji se neposredno pre toga registrovao na jedan od Deep Web foruma postavio je nekoliko slika ekrana ovog uputstva i to je upalilo crvenu lampicu kod stručnjaka iz Recorded Future Insikt Group-e (koju sačinjavaju veterani istraživači na polju analize podataka). Oni su utvrdili da su dokumenta autentična i da je haker došao u njihov posed tako što je pronašao način da pristupi Netgear ruteru lociranom u Creeh Air Force bazi, kroz ranije otkrivenu FTP ranjivost. Nakon što je pristupio ruteru, haker je mogao da se infiltrira u računar izvesnog kapetana i da odatle preuzme osetljiva dokumenta.

Pročitajte i:  Policija u Britaniji uhvatila hakera koji je objavio GTA VI snimke

Osim pomenutog uputstva haker je ukrao još čitav set vojnih dokumenata, uglavnom uputstva za treninge i preživljavanje, ali je među njima bilo i nekoliko poverljivih dokumenata koji su se ticali vojne taktike. Istraživanje je pokazalo da je haker delovao sam, ali i da je bio u prilici da prati strimove sa dronova i graničnih kamera. Nakon istrage koja je trajala nekoliko nedelja, haker je uhapšen. Protiv njega će biti podneta krivična prijava i verovatno ga očekuje ozbiljna zatvorska kazna.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,