Hakeri danas kradu podatke kako bi kvantni računari mogli za 10 godina da ih dešifruju

Američka vlada počinje dugu bitku protiv pretnje koje računari nove generacije predstavljaju za šifrovanje.

PCPress.rs Image

Prelazak na novu kriptografiju je težak i dugotrajan zadatak

Dok se bore sa neposrednom opasnošću koju danas predstavljaju hakeri, zvaničnici američke vlade se pripremaju za još jednu, dugoročnu pretnju: napadače koji sada prikupljaju osetljive, šifrovane podatke u nadi da će moći da ih otključaju u nekom trenutku. Pretnja dolazi od kvantnih računara, koji rade veoma drugačije od klasičnih računara koje danas koristimo. Umesto tradicionalnih bitova napravljenih od 1 i 0, oni koriste kvantne bitove koji mogu predstavljati različite vrednosti u isto vreme. Složenost kvantnih računara mogla bi da ih učini mnogo bržima u određenim zadacima, omogućavajući im da rešavaju probleme koji ostaju praktično nemogući za moderne mašine – uključujući razbijanje mnogih algoritama za šifrovanje koji se trenutno koriste za zaštitu osetljivih podataka kao što su lične, poslovne i državne tajne.

Dok su kvantni računari još uvek u povojima, neverovatno skupi i prepuni problema, zvaničnici kažu da napori da se zemlja zaštiti od ove dugoročne opasnosti treba da počnu odmah. Pretnja da će protivnik nacionalne države dobiti veliki kvantni računar i moći da pristupi vašim informacijama je stvarna i sastoji se u tome što kopiraju vaše šifrovane podatke i drže ih dok ne dobiju kvantni računar. Suočeni sa ovom strategijom „ukradi sada i dešifruj kasnije“, zvaničnici pokušavaju da razviju i primene nove algoritme za šifrovanje kako bi zaštitili tajne od nove klase moćnih mašina. Stručnjaci kažu da bi moglo proći decenija ili više pre nego što kvantni računari budu u stanju da postignu bilo šta korisno, ali sa novcem koji se sliva na teren i u Kini i u SAD, trka je da se to ostvari – i da se dizajnira bolja zaštita od kvantnih napada.

Pročitajte i:  Ransomware napadi cvetaju uprkos hapšenjima

Prelazak na novu kriptografiju je težak i dugotrajan zadatak i lako ga je zanemariti dok ne bude prekasno. Može biti teško naterati profitne organizacije da troše na apstraktnu buduću pretnju godinama pre nego što ta pretnja postane stvarnost.

Technologyreview

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,