Hakeri iskoristili najnoviju Adobe Flash ranjivost

Adobe Flash-u su možda dani odbrojani, ali očigledno je da ćemo se od njega oprostiti uz probleme sa sigurnošću. Kaspersky Labs izveštava da je novu Adobe Flash ranjivost iskoristila grupa hakera koja se zove BlackOasis, a koristila ga je za postavljanje malvera na računare u više zemalja. Kaspersky kaže da je grupa zainteresovana za politiku Bliskog istoka, zvaničnike Ujedinjenih nacija, opozicione aktiviste i novinare, a žrtve BlackOasis-a su do sada locirane u Rusiji, Iraku, Avganistanu, Nigeriji, Libiji, Jordanu, Tunisu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Holandiji, Bahreinu, Velikoj Britaniji i Angoli.

PCPress.rs Image

Napad se dogodio 10. oktobra, a malver koji je postavio BlackOasis je komercijalni proizvod koji se zove FinSpy ili FinFisher, koji se tipično prodaje vladama i organima za sprovođenje zakona. Kaspersky je obavestio Adobe o ranjivosti i od tada je objavio sigurnosno ažuriranje za Flash Player za Windows, Mac, Linux i Chrome OS. Kaspersky je rekao da smatra da hakerska grupa BlackOasis, koju prate od prošle godine, stoji iza slične eksploatacije u septembru.

Kasperski Lab će na ovogodišnjem BIZIT-u održati predavanje upravo na temu IT bezbednost i pokušaće da sazna kako da se efikasno borimo protiv poslednjih sajber napada kako bismo izbegli trajnu štetu za kompanije i vlade.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,