Rusija se nada da će pokrenuti vlastitu digitalnu valutu

Posle Indije i Rusija otvoreno govori o izgledima da stvori sopstvenu kriptovalutu, i izgleda da bi mogla da pretvori te reči u delo. Lokalne vesti objavljuju da je ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov potvrdio planove za pokretanje digitalne valute pod kontrolom države. Međutim, ne očekujte stvaranje virtuelnih rubalja sa vašim kompjuterom u skorije vreme. Iako bi koristio blockchain za decentralizaciju kontrole i poboljšanje poverenja, navodno neće biti moguće da se rudari – umesto toga, izdavaće se i pratiti kao konvencionalni novac. To bi teoretski omogućilo Rusiji da podstakne svoju internet ekonomiju bez vezivanja sudbine svoje valute za druge zemlje ili brokere.

PCPress.rs Image

Idaja je da se omogućo laka zamena digitalnih novčića za konvencionalni novac, iako bi zvaničnici, po navodima, trebalo da traže dokaz o poreklu ako želite da izbegnete porez od 13%, a sve u cilju smanjenja pranja novca i drugih malverzacija. Ne spominje se vremenski okvir kada će se pojaviti ovaj novac, ali Nikiforov očigledno veruje da Rusija ne može da priušti da čeka. Ako ne uvede sopstvenu valutu, susedi u Aziji i Evropi će svoj potez učiniti “nakon dva meseca”, rekao je on. To je očito hiperbolično, ali postoje razlozi zbog kojih je Rusija nervozna. Kina je delimično suzbila kriptovalutu jer je videla da se juani prodaju u korist bitkoina, što Rusija verovatno ne želi da se to dešava i na njihovom tlu. Zvaničnici su već zatražili stroge propise o postojećoj virtualnoj gotovini.

Pročitajte i:  Prijavu poreza za prvi kvartal podnelo više od 2.700 frilensera

Postoji zabrinutost da će Rusija efektivno profitirati od prevaranta sa porezom od 13%, što znači da će vlasti gledati kroz prste sve dok se plaća porez. Međutim, nedostatak potpune zabrane konkurentskih valuta ne bi zaustavilo kriminalce da se oslone na drugu valutu, već bi se ponovila poznata strategija držanja tehnologije na kratkom povocu da ne bi došlo do podrivanja autoriteta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: