BIZIT plus

Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Ruski hakeri nastavljaju sa pokušajima da se infiltriraju u Microsoft, otkrila je kompanija u jednom svom blog postu. Poslednji napadi usledili su nakon sličnog incidenta iz novembra prošle godine. U tom napadu su hakeri koje sponzoriše država došli u posed email-ova viših menadžera Microsoft-a. Interna istraga koju je sprovela kompanija, identifikovala je hakere. U oba slučaja to je bila ruska grupa pod nazivom Midnight Blizzard.

PCPress.rs Image

Izgleda da je Midnight Blizzard postao hrabriji u svom pristupu. Čini se da je prošlogodišnji napad dao prioritet prikupljanju email adresa, ali najnoviji napad otkriva da grupa uporno pokušava da probije sisteme kompanije i dobije pristup izvornom kodu. Microsoft je podneo izveštaj o incidentu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti. U blogu je napisano da se ne zna tačno šta hakeri žele, ali Microsoft je naveo da verovatno koriste email adrese dobijene tokom napada u novembru, kako bi pokušali da dobiju pristup internim sistemima.  

Veruje se da Midnight Blizzard radi direktno za rusku Spoljnu obaveštajnu službu (SVR) i da deluje po nalogu Vladimira Putina. Grupa verovatno stoji iza hakovanja Demokratskog nacionalnog komiteta iz 2016. godine, kao i hakovanja softverske kompanije SolarVinds iz 2020. godine, što je dovelo do kompromitovanja vladinih mreža.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *