BIZIT Seminar

Hakeri koriste ChatGPT za distribuciju malvera

Uz popularnost obično idu i nevolje, a poslednji primer je ChatGPT kompanije OpenAi. Cyber kriminalci često zloupotrebljavaju servise o kojima svi pričaju, pa se to dogodilo i ovog puta.

PCPress.rs Image

Novi chatbot im je poslužio za širenje malvera za Windows i Android, a ozbiljnost problema je jasna ako se zna da je u januaru broj korisnika premašio 100 miliona. Napad počinje tako što hakeri potencijalnim žrtvama obećavaju besplatan premijum ChatGPT, a cilj im je da ih motivišu da od njih preuzmu i na svoje uređaje instaliraju malver koji potom prikuplja osetljive podatke. Za to im služe i lažne Facebook stranice koje koriste pravi ChatGPT logotip, a s njih se mete preusmeravaju na maliciozne web sajtove.

Napadi dakle liče na mnoge druge, a osim na društvenim mrežama, lažne ChatGPT aplikacije se reklamiraju i u Google Play prodavnici. Eksperti su otkrili čak 50 aplikacija koje imitiraju popularnog chatbota, pa se ističe da je pravi ChatGPT online alatka koja je dostupna samo na “chat.openai.com” i trenutno ne nudi nikakve mobilne ili desktop aplikacije. To znači da su sve takve ponude prevara i da verovatno sadrže malver koji može da ugrozi bezbednost onih koji ga preuzmu.

Pročitajte i:  10 najboljih ChatGPT ekstenzija za Chrome 

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *