BIZIT plus

Hakeri savetuju: Isključite Bluetooth

Na poslednjoj hakerskoj konvenciji DEF CON moglo je da se čuje da Bluetooth konekcija nije sigurna, te da tehnologija koja spaja sve od bežičnih slušalica do kućnih sistema za zabavu predstavlja raj za napadače.

PCPress.rs Image

Tako se korisnicima savetuje da Bluetooth isključe svaki put kada završe sa korišćenjem, budući da napadači mogu da prate njihovo kretanje i ponašanje preko Bluetooth uređaja. Problem je hroničan kada su u pitanju bežične slušalice i fitnes uređaji, a eksperti ističu da i drugi Bluetooth uređaji imaju „rupe“ koje samo čekaju da budu eksploatisane. Poslednji primer ovakvog napada jeste KNOB, koji je otkriven 13. avgusta, a u okviru kojeg su napadači mogli da menjaju sadržaje na pogođenim uređajima zahvaljujući ozbiljnoj ranjivosti u okviru Bluetooth konekcije.

PCPress.rs Image

Oni koji Bluetooth koriste samo za slušanje muzike nisu u velikoj opasnosti, ali ako se konekcija koristi za prenos podataka ili obavljanje telefonskih poziva rizik je mnogo veći. To ipak ne povećava rizik od napada kada su obični korisnici u pitanju, budući da je oprema koja je potrebna za ovakvu vrstu napada skupa, te se traže ozbiljne hakerske veštine, pa je mala verovatnoća da će se resursi koristiti za obične napade. Ipak, jedna eksploatisana ranjivost bi mogla da pogodi veliki broj uređaja koji se povezuju na ovaj način, tako da bi napadi ovakvog tipa mogli da zainteresuju i hakere koji imaju sve neophodne alate.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Izvor: Fox News

Facebook komentari: