ERP 2024

PwC Global Top 100: Tehnološke kompanije najvrednije

Microsoft je u proteklih godinu dana pretekao Apple kao najvrednije akcionarsko društvo na svetu, a tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija prisutnih na berzi porasla je za 1.040 milijardi dolara (5%) za 12 meseci i iznosila 21,1 biliona, prema PwC-ovoj listi Global Top 100. Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabeleženo 2018. godine, što odražava teže tržišne uslove – kažu iz PwC-a, i napominju kako se podaci odnose na period od godinu dana zaključno s martom 2019. godine.

PCPress.rs Image

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prvenstveno su doprinosile američke kompanije, zahvaljujući snažnom privrednom okruženju. Šire područje Kine (-4%) i Evropa (-5%) zabeležili su smanjenje tržišne kapitalizacije. Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. Već petu godinu za redom, kompanije iz SAD-a čine više od polovine (54) kompanija na popisu Global Top 100 po broju kompanija s rastom od devet posto. Američke kompanije pritom predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, verovatno su prošle godine uticali na kompanije sa sedištima u Evropi. Tri evropske kompanije napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući evropske kompanije na listi izgubile su pet posto tržišne kapitalizacije. Tehnološki sektor i dalje čini najveći deo tržišne kapitalizacije na listi Global Top 100, ispred finansijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mestu. Rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% ipak je nadmašio rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018. godine.

U prvih deset kompanija na listi i dalje dominiraju tehnološke kompanije i kompanije za e-trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slede ih Facebook na šestoj poziciji, i Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi. Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde dolara ili 29% vrednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mesto. Nakon njega slede Apple, Amazon i Alphabet. Ova izdvojena grupa je 40% ispred kompanije Berkshire Hathaway koja je na petom mestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde dolara.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Ross Hunter, partner i direktor Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK je izjavio: “Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na listi Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana su na nivou koji je svojstvena samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke kompanije iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutnu poziciju”.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: