Preminuo jedan od tvoraca DirectX-a

Svet igara nedavno je izgubio jednu od svojih najuticajnijih figura. Wall Street Journal saznaje da je inženjer Microsoft-a Eric Engstrom preminuo 1. decembra u 55. godini od komplikacija nakon povrede. Engstrom je, zajedno sa svojim kolegama odigrao ključnu ulogu u razvoju DirectX-a – programskog interfejsa koji je ozbiljne Windovs igre učinio održivim i očistio put Xbox-u.

PCPress.rs Image

Otišao je veliki stručnjak koji je obeležio jednu IT generaciju

Engstrom je sa svojim kolegama osmislio softver, kako bi pomogao da igre u predstojećem operativnom sistemu Windows 95 budu praktične. U to vreme programeri su preferirali niže troškove i veću kontrolu DOS-a koji je nudio Windows 3.1. Pored rada na projektu, Engstrom je pomogao kolegama da se založe za eventualnu DirectX platformu uprkos nedostatku podrške samog Microsoft-a. Čelnik Windows-a, Brad Silverberg, čak se morao boriti da Engstrom i njegovim timom kako bi ostali zaposleni.

Možda znate šta se dalje dogodilo. Iako je trebalo neko vreme, DirectX je od Windows-a krenuo u platformu za PC igre. Takođe je dao Microsoftu temelje za Xbox, pa čak i Windows CE varijantu koja je pokretala Sega’s Dreamcast konzolu.

Ovo nije bio jedini Engstrom-ov doprinos. Učestvovao je u ranoj industriji mobilnih telefona kroz pokretanje kompanije Wildseed i doprineo je Windows Mobile-u, kao i oglasima za Microsoft-ove mrežne usluge. Ipak, malo je sumnje da je ostavio svoj najtrajniji trag u industriji igara. DirectX ostaje osnova za mnoge igre na Windows 10 i Xbox Series X i verovatno će ostati relevantan tokom godina. Engstrom će nedostajati gejming zajednici.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: