BIZIT plus

Hakerski upad u američki Trezor

Prema navodima Reuters-a, grupa hakera koju sponzoriše strana država ukrala je podatke iz američkog Trezora i Nacionalne telekomunikacione i informacione administracije (NTIA). Iako detalji o napadu nisu objavljeni u javnosti, sem da su napadači došli u posed email-ova iz obe institucije, on je bio dovoljno ozbiljan da bi se povodom tog slučaja, 12. decembra u Beloj kući održao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

PCPress.rs Image

Hakeri udaraju

PR Saveta za nacionalnu bezbednost nije direktno potvrdio ove napade, ali je izjavio da je Vlada svesna izveštaja i da je preduzela sve neophodne korake kako bi rešila sve bezbednosne propuste u sistemima. Bez obzira koliko su osetljivi podaci koji su se našli na udaru hakera, jasno je da pomenuti incidenti predstavljaju ozbiljan problem za bezbednost američke Vlade. Neki povezuju ove incidente sa činjenicom da je Tramp pre samo nekoliko nedelja otpustio Cybersecurity direktora Krisa Kreba, jer on nije javno podržao njegove optužbe vezane za varanje tokom izbora. Novi direktor još nije odabran, pa je po njima napad došao u trenutku kada je odbrana od ove vrste incidenata na veoma niskom nivou.

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

Ipak, stručnjaci kažu da je kampanja hakera trajala više meseci. Zvanično se ne navodi ko bi mogao da stoji iza napada, ali je, prema izvoru Washington Post-a, odgovorna hakerska grupa iz Rusije ATP29, koja je poznata i pod imenom Cozy Bear. Ona je već povezivana sa pokušajima da se ukradu istraživanja vezana za razvoj COVID-19 vakcine. Glavna briga obaveštajnih službenika je stoga da otkrije da li su hakeri možda koristili iste ili slične metode da „upadnu“ i u druge Vladine institucije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: