BIZIT plus

“Hamster ball” robot bi mogao da istražuje pećine na Mesecu

Ukoliko bi ljudi ostali na Mesecu neki duži period, sigurno bi resurse poželeli da sklone ispod povržine, a jedan neobičan robot bi mogao da im pomogne u tome. Evropska Svemirska Agencija podržava takav projekat, koji je nazvan “Hamster ball” – robot nemačkog Julius-Maximilians Univerziteta je napravljen da proučava pećine na mesecu. 

PCPress.rs Image

Potraga za nastanjivim pećinama?

Ova lopta od 18 inča bi trebalo da se spusti uz pomoć kanapa i iskoristi kombinaciju stereoskopskih kamera i LiDAR senzora kako bi mapirala podzemne prostore, dok se kotrljajući spušta. Senzori temperature i radijacije sve vreme beleže podatke kako bi saznali da li je neka od pećina naseljiva za ljudsku vrstu. Ova lapta poseduje i “ruke” koje se izdužuju kako bi testirala kamenje na mesecu ali i sklanjala predmete koji joj se nađu na putu. Kanapa bi mogao da bude korišćen i kao WiFi prijemnik, dok bi robot samostalno funkcionisao.

Za sada je ovo samo jedan od projekata koji se razmatraju od strane Evropske Svemirske Agencije, te nema naznaka da li će se i obistiniti. Ovo se ipak smatra “planom B”, jer će se u istraživanju Meseca prvo krenuti od pretpostavke da će moći da se nastani sama površina Meseca.

Pročitajte i:  Astronauti se spremaju za povratak na Mesec

Izvor: Engadget

Facebook komentari: