BIZIT plus

HandyBrowser: Pretraživanje interneta bez cenzure

Handshake je eksperiment koji nudi nove načine i alate za decentralizovani internet, budući da su servisi od devedesetih godina prošlog veka postajali sve više centralizovani, što je u sukobu sa prvobitnom vizijom. Mejl je tako postao Gmail, usenet se pretvorio u reddit, odgovori na blogovima postali su Facebook komentari, pingbacks tvitovi, squid se pretvorio u Cloudflare, a na mesto gnutella protokola za deljenje fajlova došao je The Pirate Bay.

PCPress.rs Image

Centralizacija ili decentralizacija?

Centralizacija postoji kako bi se lakše kontrolisao spam, te maliciozni napadi, a prethodni decentralizovani sistemi prestajali su da rade upravo zbog ovih problema. Handshake mreža predlaže novi protokol koji bi doneo bezbedniju decentralizaciju, a radi se o tome da je „internet uređen po slojevima“, pa je, kako tvrde iz kompanije, potrebno da se krene od najnižih, i da se minimalizuje uloga kontrolora u okviru bazične infrastrukture. Tu na scenu stupa HandyBrowser, na kojem se radi već dve godine, i koji je, kako kažu, namenjen svima, a ne samo onima koji do kraja razumeju kako protokol funkcioniše –  dakle, nije potrebno da korisnik razume „šta pokreće mašinu, već je dovoljno da mu je jasno da će ga novi pretraživač uspešno sprovesti od tačke A do tačke B“.

Pročitajte i:  Zaštita pregledanja u Chrome browseru je značajno pojačana 

Pretraživač je kreiran uz pomoć NW.js i Chromium-a, i omogućava pristup kompatibilnim sajtovima, ali i tradicionalnoj mreži. Steven McKie, jedan od učesnika u projektu, tvrdi da je internet bez komplikacija modernog pretraživanja još bolji, i dodaje da će se svaki web-sajt uz pomoć HandyBrowser-a učitavati mnogo brže.

Blockchain kao odgovor?

Revolucija u pretraživanju interneta je i jedna od važnih tačaka blockchain tehnologije, što je privuklo novu konkurenciju, a nivoi uspeha su različiti. Tako je Namecoin, kriptovaluta koja je ponikla iz Bitkoin softvera, pokušao da internet pretraživanje pretvori u tip transakcije, ali nije bilo zainteresovanih. Brave pretraživač, koji nagrađuje pažnju korisnika, imao je više uspeha, pa danas ima 13,5 miliona mesečnih korisnika. Čak je i IBM predao patent koji ukazuje na to da i ova kompanija želi deo pretraživačkog kolača.

PCPress.rs Image

Kreatori tvrde da cilj HandyBrowser-a nije da pobedi Chrome, Opera-u i Brave, već da sarađuje i nudi samo onaj tip konkurencije koji rivale motiviše da se dalje razvijaju. Handshake protokol je decentralizovani sistem koji preusmerava web saobraćaj i omogućava potpuno vlasništvo nad web-sajtovima i imenima domena, što znači da nudi alternativu za Domain Name System (DNS).

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Lokacije web-sajtova beleži u blockchain-u, a korisnici imena sajtova kupuju na aukcijama, plaćaju Handshake koinima (HNS), te ih nakon uspešne kupovine registruju na Handshake mreži. Kreatori ipak tvrde da Handshake ne pokušava da u potpunosti zameni DNS, već da ga obogati elementima koji nude veću sigurnost.

HandyBrowser, kao što je slučaj sa većinom beta verzija, nema sve elemente na koje su internet korisnici navikli, pa mu, na primer, nedostaje upravljanje tabovima. Da bi privukli što više korisnika kreatori planiraju i servise za video pozive i razmenjivanje poruka, u kojima neće biti centralizovanih posrednika kao što je to slučaj u tradicionalnim servisima, a na kraju se ističe da je jedino važno da se internet konstantno poboljšava, i da Handshake bude deo te jednačine.

Izvor: Coindesk

Facebook komentari: