TrendMicro

Google protiv korišćenja istih lozinki

Mnogo je onih koji tvrde da su lozinke jedna od najgorih stvari na internetu, budući da su jedan od glavnih čuvara sigurnosti, ali i jedan od najčešćih razloga zbog kojih korisnički podaci na kraju budu kompromitovani.

PCPress.rs Image

Upravo zbog navedenih problema Google planira da unapredi načine na koje se korisnici odnose prema lozinkama, a tako što će funkcija Password Checkup dobiti na važnosti nakon što se Security Checkup dashboard implementira u svaki Google nalog. To bi trebalo da stane na put najvećem problemu – korišćenju istih lozinki za sve naloge, što je značajno, budući da je istraživanjem iz 2019. godine utvrđeno da 52% korisnika iste lozinke upotrebljava na više naloga, dok 13% jedan password koristi za sve svoje naloge.

Ista lozinka – potencijalna opasnost

I dok je korišćenje iste lozinke siguran način da se upamti niz brojeva, slova i simbola za koje je korisnik siguran da niko ne može da ih pogodi, praksa privatne podatke ipak dovodi u opasnost. Naime, ukoliko lozinka procuri napadač ima pristup svim nalozima korisnika, a jasno je da i napadači već znaju da je mnogo onih koji imaju samo jednu lozinku za sve.

Pročitajte i:  Android 14 će podržavati satelitsko povezivanje

PCPress.rs Image

Google već neko vreme pokušava da utiče na to da se korisnici bolje odnose prema lozinkama, a u poslednjih godinu dana pomaže i u kreiranju jačih lozinki uz pomoć Password Checkup-a. Alatka svaki login upoređuje sa lozinkama iz baze koja sadrži preko četiri milijarde procurelih lozinki, te korisnika obaveštava ukoliko se njegovi podaci poklapaju sa onima do kojih su napadači već došli. Ova alatka sada postaje još važnija, a kako bi se korisnicima olakšalo da „učine pravu stvar“, i izaberu lozinke koje su potpuno sigurne.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,