Harley-Davidson planira električne motocikle od 2019. godine

U okviru svoje nove „Accelerated“ strategije koja ima za cilj da privuče nove generacije motociklista, Harley-Davidson će u narednih nekoliko godina ponuditi inovativan portfolio motocikala. Među njima biće prvi touring motocikl kompanije, „Harley-Davidson Pan America 1250“ (planiran za 2020. godinu), ali i nekoliko modela električnih sportskih i gradskih modela.

Prvi u nizu električnih modela biće LiveWire, koji će se na tržištu će se naći tokom sledeće godine. Njega će naslediti još dva modela do 2022. godine. Na ovaj način, Harley-Davidson planira da bude začetnik elektrifikacije sportskih motocikala. Električni modeli neće imati kvačila, već samo gas i kočnicu, pa u kompaniji smatraju da će tim potezom privući i grupu korisnika koji su do sada vozili samo skutere.

Harley-Davidson već duži niz godina razmišlja o ovakvom potezu. Njihova prva javna objava o električnom motociklu datira još iz 2014. godine i tada je prvi put spomenut „Project LiveWire“. Brzina tadašnjeg modela bila je fabrički limitirana na 150 km/h, imao je domet od oko 80 km, dok je vreme punjenja bilo oko 3.5h. Tadašnji model je bio zasnovan na jednodelnom ramu, sa LED osvetljenjem i ekranom osetljivim na dodir umesto klasičnih mernih instrumenata. Naravno, od tada se desilo nekoliko konceptualnih i dizajnerskih izmena, ali se na razvoju LiveWire motora nije stalo.

Izvor: Harley-Davidson

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,