Harvardski robotski egzoskeleton može poboljšati hodanje i smanjiti padove 

Ako pratite svet robotskih egzoskeletona, verovatno ste svesni dva glavna tipa.

PCPress.rs Image

Pomoć osobama sa Parkinsonovom bolešću

Prvi je usmeren na radnike sa napornim ili repetitivnim poslovima poput podizanja i prenosa paketa. Drugi je asistivni, uglavnom fokusiran na osobe sa oštećenjem pokretljivosti.

Ova druga kategorija često obuhvata mekane robotske egzoskeletone – one sa tkaninskim delovima dizajniranim da budu više svakodnevni pomoćni dodatak. Ovi sistemi se takođe sve više fokusiraju na specifične probleme koji utiču na sposobnost ljudi da se kreću. Na kraju krajeva, sva oštećenja pokretljivosti nisu jednaka.

U slučaju osoba sa Parkinsonovom bolešću, “zamrzavanje” je čest problem koji utiče na sposobnost hodanja, povećavajući istovremeno rizik od padova. Ovaj simptom dovodi do gubitka ravnoteže tokom hodanja, skraćujući korake pre potpunog zaustavljanja.

Postojali su pokušaji rešavanja ovog problema, od lekova do fizikalne terapije do hirurgije, ali postojeća rešenja su ograničena u svojoj efikasnosti.

Nova istraživanja zajedničkog tima sa Harvarda i Univerziteta u Bostonu, objavljena u časopisu Nature Medicine, pokazuju kako mekani robotski egzoskeletoni mogu rešiti ovaj problem.

Pročitajte i:  Robot - puž izvlači mikroplastiku iz okeana 

Nosiva tehnologija ima senzore koji detektuju pokrete i koriste algoritme za procenu koraka hoda. Aktuatori sa kablovima stupaju u akciju, pomažući hodanje sredinom koraka.

“Otkrili smo da je samo mala količina mehaničke pomoći od našeg mekanog robotskog odevanja pružila trenutne efekte i dosledno poboljšala hodanje u različitim uslovima za osobu u našem istraživanju”, kaže profesor Harvarda, Conor Walsh.

Istraživači su sarađivali sa 73-godišnjim muškarcem obolelim od Parkinsonove bolesti koji svakodnevno doživljava zamrzavanje više od 10 puta. U njihovom istraživanju, koje je trajalo šest meseci, Volshev tim je uspeo eliminisati zamrzavanje kod pacijenata tokom hodanja unutar zatvorenog prostora. Takođe su mogli hodati dalje i brže.

Harvard napominje: “Efekat je bio trenutan. Bez ikakvog posebnog treniranja, pacijent je mogao hodati bez zamrzavanja unutar prostora i sa samo povremenim epizodama napolju. Takođe je mogao da hoda i razgovara bez zamrzavanja, što je retkost bez uređaja.”

Biodesign Lab je ista grupa koja je dizajnirala egzosuit za pacijente koji su pretrpeli moždani udar, a zatim su ga licencirali startupu ReWalk Robotics. Ako su obećavajući početni rezultati bilo kakav pokazatelj, ova nova tehnologija jednog dana bi mogla slediti njegove korake ka komercijalizaciji.

Pročitajte i:  Sada možete kupiti psa-robota sa bacačem plamena za manje od 10.000 dolara

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,