ERP 2024

HD gramofonske ploče

Austrijski startup Rebeat Innovation prikupio je čak 4,8 miliona američkih dolara investicija kako bi razvio svoju ideju – gramofonske ploče kao nosače zvuka visokog kvaliteta, piše Pitchfork. Ovaj „HD vinil“, kako nazivaju svoj izum za koji je podnet zahtev za registarciju patenta još 2016. godine, trebalo bi da dolazi u istom obliku kao standardna gramofonska ploča, ali uz niz poboljšanja.

PCPress.rs Image

Pre svega, inovativni dizajn ovakvih ploča osigurao bi veći kvalitet i verniju reprodukciju zvuka, glasniji zvučni zapis, 30 odsto veću amplitudu zvučnog talasa od klasičnog vinila, te na kraju i 30 odsto veći kapacitet koji bi omogućio zapisivanje i do 30 minuta muzike sa svake strane ovakve HD ploče.

Konceptualno, ovo se ne razlikuje previše od onoga kako se pravi tradicionalana gramofonska ploča, ali ono što je potpuno jedinstveno u ovom izumu jeste način izrade samih ploča. Austrijanci kažu kako se njihovom tehnologijom prvo izrađuje „topografska 3D mapa“ koja predstavlja „otisak“ zvuka. Taj se oblik potom laserski urezuje na keramičke kalupe za izradu ploča, što omogućava veću preciznost izrade i iskoristivost prostora na ploči. Ovom metodom se takođe eliminišu i hemikalije koje se tradicionalno koriste u proizvodnji regularnih ploča. Štampanje ploča putem keramičkih kalupa osigurava i da prvi otisak bude potpuno jednak onom deset hiljaditom, tvrdi ovaj startup.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

PCPress.rs Image

Možda i najbolje u svemu ovome jeste što će „HD vinil“ biti potpuno kompatibilan sa postojećim gramofonima, pa iako kompanija planira da proizvodi i svoje gramofone, svi ljubitelji vinila moći će nove HD ploče da slušaju i na opremi koju već poseduju. A prema podacima iz muzičke industrije, vinil je sve samo ne mrtav.

Rebeat Innovation bi trebalo tokom jula da počne sa izradom prvih kalupa s obzirom da tada očekuju da im stigne laserski sistem od 600 hiljada dolara, a sa štampanjem prvih HD ploča planiraju da krenu do septembra. Nakon toga predviđaju da će im trebati oko osam meseci za fino podešavanje proizvodnje, pa bi se prve HD ploče u prodavnicama mogle naći negde na leto sledeće godine.

Izvor: The Verge

Pogledajte i: CCTV video nadzor obuke – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,