BIZIT plus

HiSense TV: Spreman za takmičenja

Hisense je od prošle godine mnogo prisutniji na domaćem tržištu, pa ove televizore često viđamo u radnjama. Marketing odeljenje kompanije uložilo je tokom zadnjih desetak godina dosta novca u promotivne aktivnosti kako bi se ostvarila „veća vidljivost“ i to ne samo u radnjama moderne elektronske opreme.

PCPress.rs Image

Sport je jedna od glavnih meta dotičnih marketing akcija, pa je tu bilo učešća u tenisu, NASCAR trkama i Red Bull Racing ekipi u formuli 1. Ipak, fudbal je jedan od fokusa marketing kampanje, pa je Hisense postao globalni UEFA sponzor još 2016. godine. Tako je Hisense bio generalni sponzor prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, a to će se nastaviti i na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

U ovom momentu, direktan povod za test televizora nije fudbal, već nove serije modela dijagonale od 50 i 65 inča koje u ovom momentu Hisense predstavlja. Za kupce, to su danas najinteresantnije dijagonale u svetu 4K televizora.

U 126 cm segmentu

Model koji je trenutno u srednjoj Hisense ponudi s deklarisanom dijagonalom ekrana od 50 inča nosi oznaku H50B7500 i predstavlja TV koji bi trebalo da na tržištu zameni uređaj testiran prošle godine. Kod ovog modela, Hisense je napravio male korekcije kako bi se H50B7500 uklopio u trenutnu potražnju na tržištu. Kućište kod H50B7500 je promenjeno pa je sada okvir oko ekrana još tanji i manje primetan, što je svakako estetski detalj na kome se danas dosta insistira. Činjenica je da bolje izgleda, ali treba imati u vidu da je tako ekran i manje zaštićen pa treba obratiti dodatnu pažnju pri montaži.

PCPress.rs Image

Postolje je takođe promenjeno i, po našem mišljenju, ovo je promena nabolje. Novo postolje (premda i dalje plastično) nudi dobru stabilnost za TV, a veća primena plastike vidi se i u okviru, pa je ceo TV sada oko dva kilograma lakši. Korekcija se vidi i kada su u pitanju priključci sa zadnje strane.

Kod H50B7500 su sva tri HDMI ulaza realizovana po 2.0 standardu, dok je izbačen USB 3.0 port i sada su na raspolaganju samo dva klasična. Ovde se vidi želja proizvođača da ovakvim detaljima prilagodi uređaj agresivnoj cenovnoj politici.

Pored prvoklasnih panela, brzih procesora i jednostavnog za upotrebu, ali vrlo moćnog cloud OS-a, Hisense televizore krasi i petogodišnja garancija – koju verovatno nećete iskoristiti.

Ovo se još više primećuje kada je u pitanju ekran. Hisense spada među prvih pet svetskih proizvođača LCD LED panela na svetu (Samsung, LG, Sony, Panasonic) i koristi panele prve kategorije. Tehnologija panela je i dalje VA, što je očekivano. Naravno, uvek će biti prostora za polemiku koja je tehnologija prikladnija za televizore, VA (Vertical Alignment) ili IPS (In‑Plane Switching). Obe tehnologije rade sličnu stvar na drugačiji način, koriste LED pozadinsko osvetljenje i obe imaju svojih prednosti i mana. IPS paneli imaju pozitivnu karakteristiku što se tiče reprodukcije boja i veoma velikog ugla gledanja ali zbog pozadinskog osvetljenja i orijentacije piksela, IPS paneli imaju mnogo izraženiji efekat „probijanja“ svetlosti tamo gde se to ne želi. Rezultat je relativno slab prikaz tamnih nijansi i crne boje uz lošiji kontrast.

Pročitajte i:  BEYOND GLORY: Uživajte u fudbalu na drugačiji način

PCPress.rs Image

S druge strane, VA paneli koje koristi Hisense imaju drugačiju orijentaciju piksela sa dosta manje „probijanja“ pozadinskog osvetljenja. VA panel ima minimalno osvetljenje između 0,015 i 0,025 nita, u odnosu na IPS koji ima vrednost od 0,075 i 0,090 nita. Razlika je baš velika, a rezultat je da VA panel ima mnogo bolji prikaz tamnih nijansi, uz daleko veći kontrast (preko 4000 : 1). Sve ovo stoji i kod H50B7500 modela, samo što panel kod H50B7500 ima manju maksimalnu osvetljenost (300 nita) iako se i ovde koristi DirectLED sistem pozadinskog osvetljenja, a idealna distanca za gledanje je za ovaj panel 190,5 cm.

Više boja

Ono što je bolje kod novog modela odnosi se na veću HDR podršku, noviji softver i brži procesor. Pored HDR10 i HLG (Hybrid Log Gamma) standarda, dodati su i HDR10+ i DolbyVision, pa je sada HDR mnogo šire podržan. Hisense televizori automatski prepoznaju da li se pušta HDR sadržaj, bez obzira na to da li je u pitanju fajl sa USB‑a ili HDMI signal, nudeći potpuno druge režime slike.

PCPress.rs Image

U standardnom mod‑u, dostupni su Standard, Cinema Day, Cinema Night, Dynamic i PC/Game modovi. Pri HDR prikazu, na raspolaganju su HDR Day, HDR Night, HDR Dynamic i HDR Game režimi. PC/Game mod‑ovi u oba slučaja nude niži input lag zahvaljujući smanjenom procesiranju slike, a naš utisak je da je smanjenje uočljivije u standardnom, nego u HDR režimu. Ipak, iako je lag nešto manji od standardnog (50 ms), opet je primetan pa se H50B7500 nalazi tu negde na granici kada je u pitanju gaming primena.

Pročitajte i:  Hisense komercijalni displeji - nova generacija interaktivnih displeja

Pored navedenih, postoje i opcije dodatnog procesiranja slike, pa pored internog algoritma za skaliranje slike, televizori nude i Adaptive Contrast, nekoliko nivoa Smooth Motion podešavanja, dinamičku kontrolu pozadinskog osvetljenja i redukciju šuma. Sve ove funkcije rade veoma dobro i vidljivo poboljšavaju kvalitet prikaza, ali ih je, naravno, potrebno korigovati za svaku situaciju ako se želi maksimum. Podešavanje svih ovih opcija na low vrednosti našem oku dalo je najbolje univerzalne rezultate.

PCPress.rs Image

H50B7500 koristi noviju verziju Vidaa operativnog sistema, pa je sada aktuelna 3.0 verzija, 50% brža od prethodne. Poboljšanja se odnose na povećanu brzinu rada uz, i dalje, veoma jednostavan interfejs. Tako će se svi korisnici veoma lako adaptirati na ovaj TV. Povećanoj brzini doprinosi i noviji MStar MSD6886 quadcore SoC pa je kompletno iskustvo sa operativnim sistemom i brzinom rada još bolje nego pre. Stizanje do najdalje tačke u meniju se odvija u samo četiri klika!

PCPress.rs Image

Raskošna slika na 165 cm

Hisense H65U7B je drugi model u ovoj turi testiranja, s dijagonalom od 65“. Pored veće dijagonale, ovaj TV nudi i bolji kvalitet slike u odnosu na ekonomične modele. Tehnologija panela je ista, pa je i ovde upotrebljen VA panel ali s boljim karakteristikama. Maksimalno osvetljenje je nešto veće (350 nita), pa je ovo jedna od stvari koje se lako primećuju kada se uporede ekrani ova dva modela. Razlika se takođe može videti u tačnosti prikaza boja, gde H65U7B takođe nudi više. Idealna distanca za gledanje je već na 247 cm.

Nešto je i do kalibracije, ali je jasno da je panel koji koristi H65U7B dosta bolji. Interesantno, sistem pozadinskog osvetljenja je drugačiji pa se ovde koristi Edge LED. Direktan uticaj ove promene može se videti na kućištu televizora. Gornji deo je veoma tanak, dok se u donjem nalazi zadebljanje ispod kojeg se krije Edge LED sistem pozadinskog osvetljenja. Težnja za što tanjim kućištem ima određenog smisla kada se TV planira za poziciju na zidu, ali u realnosti to i nije baš toliko neophodno.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija u fokusu: promovisana nova linija inovativnih kućnih aparata, televizora i pametnih zvučnika kompanije Samsung

PCPress.rs Image

Ono što jeste neophodno kod Egde LED sistema, to je mnogo preciznija kontrola osvetljenja. To H65U7B i ima, pa je efekat izuzetno dobar. Tradicionalnog „probijanja“ ima veoma malo, samo u donjem delu, gde se i najmanje primećuje. Dobar kontrast i prikaz crne je na istom nivou, a tome znatno pomaže integracija 16 dimming zona kroz koje se dodatno kontroliše pozadinsko osvetljenje. Rezultat je veoma dobar kvalitet slike koji se može porediti i s mnogo skupljim modelima, pa nas je tu H65U7B prijatno iznenadio.

I ovde je spisak HDR standarda isti, ali sa svojim mogućnostima H65U7B model može mnogo bolje da ih iskoristi. Zvučnici su solidni, dva puta po 15 W, pa audio‑komponenta podržava bioskopski režim tokom gledanja HDR blokbastera. Ostatak karakteristika je sličan, što podrazumeva MStar MSD6886 SoC i Vidaa 3.0 operativni sistem. Vidaa interfejs baziran je na Veewd OS‑u, a zahvaljujući cloud-u, nema potrebe za dodatnim instalacijama aplikacija. Naravno, servisi poput Netflix‑a, YouTube‑a su već tu, uz lako korišćenje velikog broja drugih s puno dobrih besplatnih sadržaja. Odziv interfejsa je vrlo dobar, što je podjednaka zasluga bržeg procesora i novijeg softvera. Daljinski upravljač kod H65U7B bolji je nego kod H50B7500, iako bi se očekivalo da budu isti. Funkcionalnost jeste ista, ali je kvalitet i raspored tastera nešto bolji kod verzije za H65U7B, a i mnogo je lakši.

PCPress.rs Image

Hisense na svoje uređaje daje pet godina garancije, što je u skladu tržišnim kretanjima. Hisense je želeo da bude među prvima, pružajući na taj način dodatno uverenje kupcima u kvalitet svojih proizvoda.

Korisna adresa: hisense.rs

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog Televizorima i ekranima velikog formata. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari: