Hitne službe u Vašingtonu: Starlink internet u kriznim situacijama

Starlink satelitski internet, koji razvija kompanija SpaceX, poslednjih nekoliko nedelja koriste hitne službe u Vašingtonu. U pitanju su prvi javni rezultati testiranja ove internet mreže.

PCPress.rs Image

Hitne službe u američkoj državi Vašington okrenule su se Starlink internetu početkom avgusta, a kako bi uspostavili vezu sa regionima koji su opustošeni požarima. U tom procesu su testirali i terminale koji su uspostavljali vezu sa satelitima. Hitne službe su tom prilikom dobile sedam korisničkih terminala koji su uspešno funkcionisali tokom čitave akcije. Eksperti su tada posvedočili da je postavljanje opreme jednostavno, a servis postojan.

Kada su tradicionalni satelitski servisi u pitanju postavljanje opreme traje oko 30 minuta, a internet je daleko sporiji od onoga koji nudi SpaceX. Starlink terminali su postavljani za znatno kraće vreme, te je za jedan uređaj bilo potrebno između pet i deset minuta, a u tom procesu nije korišćena dodatna oprema koja se, kada su drugi servisi u pitanju, dovozi kamionima.

PCPress.rs Image

Terminali su postavljani u oblastima koje su teško stradale u požarima, a kako bi se evakuisanim porodicama obezbedio Wi-Fi, te besplatni satelitski pozivi. Eksperti koji su testirali internet tvrde da Starlink „menja pravila igre“, te pojednostavljuje nekada komplikovane procese. Očekuje se da sve bude još funkcionalnije kada u Zemljinu orbitu bude stiglo svih 12 hiljada satelita, te servis postane dostupan svima.

Pročitajte i:  Starship u orbiti, sledi povratak

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,