TrendMicro

Hoće li ovu godinu obeležiti virusi za mobilne telefone?

PCPress.rs ImagePoslednjih šest godina najavljuje se širenje virusa za mobilne telefone, ali zasad se to nije ostvarilo. Međutim, očekuje se da će se ove godine pojaviti brojne aplikacije za mobilne telefone s virusima.  U trećem kvartalu 2010. godine, širom sveta prodato je približno osamdeset miliona smart telefona, koji su naročito pogodni za napade zbog pristupa internetu. Prodavnice mobilnih aplikacija naročito su povoljno tlo za širenje virusa. Recimo, u septembru je otkrivena mobilna komponenta za Zeus, ozloglašeni bankarski virus koji krade podatke o računima korisnika. Tom komponentom su ukradene šifre za verifikaciju transaksija korisnika „pametnih“ telefona Blackberry i Symbian serije 60.

Mobilne aplikacije podrazumevaju i opasnost od prikupljanja podataka o korisnicima. Marketinške agencije i proizvođači aplikacija često prate kako i gde korisnici koriste aplikacije. Zasad samo kompanija Apple prikuplja podatke uz prethodnu saglasnost korisnika, dok ostale to čine bez ikakvog obaveštenja.

Naravno, kao i s kompjuterima, vlasnici smart telefona trebalo bi da obrate pažnju na tradicionalne viruse koji napadaju operativni sistem i lažne sajtove koji traže poverljive podatke.

Pročitajte i:  Huawei nova 10 Pro - Vlogerski telefon

Izvor: IT World

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,