Hörmann homee: Modularna i fleksibilno proširiva sistemska rešenja za pametne kuće

Hörmann postavlja nove standarde za pametne kuće: s novom centralom za pametne kuće Hörmann homee Brain, moguće je komforno upravljati garažnim i kućnim vratima, kao i drugim bežičnim prijemnicima kako ovog, tako i drugih proizvođača.

PCPress.rs Image
Hörmann homee je modularna, a time i u svakom trenutku fleksibilno proširiva centrala za pametne kuće. Komunicira bežičnim putem sa svim Hörmann motorima, kao i bežičnim prijemnicima, a prema potrebi i s drugim dodatim bežičnim tehnologijama.

U pametnim kućama su u idealnom slučaju svi uređaji međusobno povezani i njima se može upravljati jednostavno i udobno preko jednog jedinog sistema. U realnosti često bude drugačije: proizvodi za pametne kuće imaju različite bežične protokole i koriste sopstvene upravljačke uređaje, odnosno aplikacije.

Da bi se zadržao pregled situacije i pojednostavila primena, neophodna je centrala koja može nezavisno od drugih tehnologija da komunicira sa svim uređajima. Takvo jedno integrativno rešenje je Hörmann homee. Ovaj sistem je modularno izgrađen i fleksibilan, pa se u svakom trenutku može nadograditi. Komunicira bežično sa svim Hörmann motorima, odnosno motorima za garažna vrata, kapije i unutrašnja vrata, kao i bravama za ulazna vrata, sa elektrouređajima s bežičnim prijemnicima i uređajima drugih tehnologija za pametne kuće, kao što su alarmni sistemi, zaštita od sunca i termostati za grejna tela.

Pročitajte i:  Pametne kuće kao deo mejnstrima
PCPress.rs Image
Pomoću Hörmann homee aplikacije ili Internet strane može se upravljati mnogim uređajima u domu: zaključati vrata, otvoriti garažna, kućna ili unutrašnja vrata, podesiti ambijentalno svetlo, spustiti roletne ili regulisati toplotu prostorije.

Centralna jedinica sistema je Hörmann homee Brain Cube, odnosno bela kocka sa Wi-Fi-vezom koja se može smestiti bilo gde u kući. Ostale kocke drugih boja se, u zavisnosti od potrebe i individualne opreme pametne kuće, jednostavno naslažu na belu kocku. Ove druge kocke raspolažu bežičnim protokolima kao što su ZigBee, EnOcean ili Z-Wave. Kocka Hörmann homee Brain Cube povezuje sve bežične protokole i istovremeno se preko nje upravlja svim Hörmann motorima i bežičnim prijemnicima. Osim toga, ova centrala za pametne kuće kompatibilna je sa govornim asistentima Alexa, Siri i Google Home.

Jednostavna instalacija i upravljanje

Instalacija Hörmann homee-ja veoma je jednostavna: osnovna kocka se priključuje na struju, instalira se aplikacija Hörmann homee na telefon ili tablet i preko intuitivnog interfejsa se lako i brzo podese svi uređaji.

PCPress.rs Image
Pomoću Hörmann bežičnog protokola BiSecur u beloj kocki Hörmann homee Brain Cube upravlja se Hörmann garažnim i kućnim vratima, bežičnim prijemnicima i uređajima drugih proizvođača, kao što su rasveta, kamere, termostati. Ostale kocke u drugim bojama raspolažu bežičnim protokolima kao što su ZigBee, EnOcean ili Z-Wave za upravljanje drugim uređajima u pametnom domu.

Preko bežičnog sistema Hörmann BiSecur upravlja se Hörmann garažnim i kućnim vratima, kao i bežičnim prijemnicima. Pošto on funkcioniše dvosmerno, moguće je očitati aktuelni status uređaja. Tako korisnik može da prepozna da li su vrata otvorena ili zatvorena, i to s bilo koje tačke na svetu. S idejom da „nepozvanim gostima“ ubuduće praktično bude i nemoguće da otvore automatizovana garažna vrata marke Hörmann daljinskim sistemom, Hörmann je rešio da pređe na novi sigurniji sistem daljinskog upravljanja.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za pametniju kuću

Po svom dizajnu Bi Secur se može meriti sa modernim MP3-Player-om čime predstavlja elegantan ukrasni detalj. Međutim, daljinski upravljači koji pripadaju novoj familiji daljinaca su ipak nešto posebno: novo Bi Secur – daljinsko upravljanje, koje se od leta 2011. isporučuje kao deo standardnog Hörmann-ovog programa, koristi metod šifrovanja koji se primenjuje u elektronskom bankarstvu. Ovaj novi metod su proizvođači garažnih vrata i motora fabrike Hörmann razvili u saradnji sa specijalistima za kriptologiju Rurskog Univerziteta u Bohumu.

PCPress.rs Image

Vrhunska bezbednost

Za sada je nemoguće u praksi da u dogledno vreme lopovi samo jednim laptopom putem daljinskog sistema provale u garažu i na taj na čin uđu i u kuću. Dovoljan je samo pritisak na dugme da Vam daljinski automatski pokaže da li su vrata zatvorena, čak i ako se nalaze van vidokruga. Postoji specijalna funkcija zatvaranja koja automatski „dojavljuje“ da li su vrata zatvorena. Na taj način možete u potpunosti biti sigurni da je komanda zatvaranja zaista bila izvršena.

PCPress.rs Image

„Za dešifrovanje samo jednog koda daljinskog sistema upravljanja i najsavremenijim kompjuterima bi bilo potrebno i više hiljada godina“- kaže prof. dr Kristof Par sa Horst Gerc instituta za IT-Bezbednost sa Rurskog Univerziteta u Bohumu.

Pročitajte i:  Pametne kuće kao deo mejnstrima

PCPress.rs Image

Svi Bi Secur motori, prijemnici i upravljački elementi su 100% kompatibilni. Tako jednostavno pritiskom tastera na daljinskom upravljaču ili, na primer bežičnim kodnim tasterom, pored vaših ulaznih i garažnih vrata komotno možete upravljati i bravama vrata, motorima kućnih vrata ili drugim uređajima sa prijemnicima Bi Secur. Standardni HCP interfejs u svakom Hörmann motoru omogućava Vam još više opcija. Time se olakšava umrežavanje svih Hörmann motora garažnih i ulaznih vrata sa spoljnim Smart Home sistemima.

Korisna adresa: hormann.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,