BIZIT plus

Hörmann homee: Modularna i fleksibilno proširiva sistemska rešenja za pametne kuće

Hörmann postavlja nove standarde za pametne kuće: s novom centralom za pametne kuće Hörmann homee Brain, moguće je komforno upravljati garažnim i kućnim vratima, kao i drugim bežičnim prijemnicima kako ovog, tako i drugih proizvođača.

PCPress.rs Image
Hörmann homee je modularna, a time i u svakom trenutku fleksibilno proširiva centrala za pametne kuće. Komunicira bežičnim putem sa svim Hörmann motorima, kao i bežičnim prijemnicima, a prema potrebi i s drugim dodatim bežičnim tehnologijama.

U pametnim kućama su u idealnom slučaju svi uređaji međusobno povezani i njima se može upravljati jednostavno i udobno preko jednog jedinog sistema. U realnosti često bude drugačije: proizvodi za pametne kuće imaju različite bežične protokole i koriste sopstvene upravljačke uređaje, odnosno aplikacije.

Da bi se zadržao pregled situacije i pojednostavila primena, neophodna je centrala koja može nezavisno od drugih tehnologija da komunicira sa svim uređajima. Takvo jedno integrativno rešenje je Hörmann homee. Ovaj sistem je modularno izgrađen i fleksibilan, pa se u svakom trenutku može nadograditi. Komunicira bežično sa svim Hörmann motorima, odnosno motorima za garažna vrata, kapije i unutrašnja vrata, kao i bravama za ulazna vrata, sa elektrouređajima s bežičnim prijemnicima i uređajima drugih tehnologija za pametne kuće, kao što su alarmni sistemi, zaštita od sunca i termostati za grejna tela.

PCPress.rs Image
Pomoću Hörmann homee aplikacije ili Internet strane može se upravljati mnogim uređajima u domu: zaključati vrata, otvoriti garažna, kućna ili unutrašnja vrata, podesiti ambijentalno svetlo, spustiti roletne ili regulisati toplotu prostorije.

Centralna jedinica sistema je Hörmann homee Brain Cube, odnosno bela kocka sa Wi-Fi-vezom koja se može smestiti bilo gde u kući. Ostale kocke drugih boja se, u zavisnosti od potrebe i individualne opreme pametne kuće, jednostavno naslažu na belu kocku. Ove druge kocke raspolažu bežičnim protokolima kao što su ZigBee, EnOcean ili Z-Wave. Kocka Hörmann homee Brain Cube povezuje sve bežične protokole i istovremeno se preko nje upravlja svim Hörmann motorima i bežičnim prijemnicima. Osim toga, ova centrala za pametne kuće kompatibilna je sa govornim asistentima Alexa, Siri i Google Home.

Jednostavna instalacija i upravljanje

Instalacija Hörmann homee-ja veoma je jednostavna: osnovna kocka se priključuje na struju, instalira se aplikacija Hörmann homee na telefon ili tablet i preko intuitivnog interfejsa se lako i brzo podese svi uređaji.

PCPress.rs Image
Pomoću Hörmann bežičnog protokola BiSecur u beloj kocki Hörmann homee Brain Cube upravlja se Hörmann garažnim i kućnim vratima, bežičnim prijemnicima i uređajima drugih proizvođača, kao što su rasveta, kamere, termostati. Ostale kocke u drugim bojama raspolažu bežičnim protokolima kao što su ZigBee, EnOcean ili Z-Wave za upravljanje drugim uređajima u pametnom domu.

Preko bežičnog sistema Hörmann BiSecur upravlja se Hörmann garažnim i kućnim vratima, kao i bežičnim prijemnicima. Pošto on funkcioniše dvosmerno, moguće je očitati aktuelni status uređaja. Tako korisnik može da prepozna da li su vrata otvorena ili zatvorena, i to s bilo koje tačke na svetu. S idejom da „nepozvanim gostima“ ubuduće praktično bude i nemoguće da otvore automatizovana garažna vrata marke Hörmann daljinskim sistemom, Hörmann je rešio da pređe na novi sigurniji sistem daljinskog upravljanja.

Po svom dizajnu Bi Secur se može meriti sa modernim MP3-Player-om čime predstavlja elegantan ukrasni detalj. Međutim, daljinski upravljači koji pripadaju novoj familiji daljinaca su ipak nešto posebno: novo Bi Secur – daljinsko upravljanje, koje se od leta 2011. isporučuje kao deo standardnog Hörmann-ovog programa, koristi metod šifrovanja koji se primenjuje u elektronskom bankarstvu. Ovaj novi metod su proizvođači garažnih vrata i motora fabrike Hörmann razvili u saradnji sa specijalistima za kriptologiju Rurskog Univerziteta u Bohumu.

PCPress.rs Image

Vrhunska bezbednost

Za sada je nemoguće u praksi da u dogledno vreme lopovi samo jednim laptopom putem daljinskog sistema provale u garažu i na taj na čin uđu i u kuću. Dovoljan je samo pritisak na dugme da Vam daljinski automatski pokaže da li su vrata zatvorena, čak i ako se nalaze van vidokruga. Postoji specijalna funkcija zatvaranja koja automatski „dojavljuje“ da li su vrata zatvorena. Na taj način možete u potpunosti biti sigurni da je komanda zatvaranja zaista bila izvršena.

PCPress.rs Image

„Za dešifrovanje samo jednog koda daljinskog sistema upravljanja i najsavremenijim kompjuterima bi bilo potrebno i više hiljada godina“- kaže prof. dr Kristof Par sa Horst Gerc instituta za IT-Bezbednost sa Rurskog Univerziteta u Bohumu.

PCPress.rs Image

Svi Bi Secur motori, prijemnici i upravljački elementi su 100% kompatibilni. Tako jednostavno pritiskom tastera na daljinskom upravljaču ili, na primer bežičnim kodnim tasterom, pored vaših ulaznih i garažnih vrata komotno možete upravljati i bravama vrata, motorima kućnih vrata ili drugim uređajima sa prijemnicima Bi Secur. Standardni HCP interfejs u svakom Hörmann motoru omogućava Vam još više opcija. Time se olakšava umrežavanje svih Hörmann motora garažnih i ulaznih vrata sa spoljnim Smart Home sistemima.

Korisna adresa: hormann.rs

Facebook komentari: