Schneider Electric: Pametna kuća 4.0 za novu eru

Kao i kod svih novih stvari, svi imamo svoje viđenje „pametne kuće“. Neka opšta pravila ipak moraju da se slede. Kao i sve ostalo, pametna kuća mora da zadovoljava trenutne prohteve svog vlasnika, ali često se naknadno javljaju novi, raznovrsni prohtevi domaćina da kuća bude još pametnija.

PCPress.rs Image

Ideja pametne kuće nije nova, pa smo u filmovima često viđali razna, najčešće futuristička rešenja koja olakšavaju život, čine nas sigurnijima, a boravak u kući prijatnijim. Već sama ulazna kapija koja se otvara daljinskim upravlačem predstavlja neki zametak sigurnosti, a još ako imate interfon i bar jednu nadzornu kameru – eto prvih koraka.

Pod uticajem medija, slika pametne kuće u poslednje vreme uglavnom je poprimila obrise multimedijalnog povezivanja u kome se zvuk i slika prenose na ekrane i zvučnike koji su vam u blizini. Proizvođači koji forsiraju ovakvu sliku, najčešće imaju učešće i na tržištu potrošačke elektronike, pa se u sistem neretko uključuju veš-mašine, sudomašine, mali kućni aparati, pa i kućne klime. Neretko se to poveže i sa kućnim mrežnim povezivanjem, malim nadzornim sistemom i eto prilike da živimo u kući koja je koliko-toliko pametna.

Gde je tu standard?

Ovo je svakako dobar pristup za brend kome ste naklonjeni, ali da li je dobro i za vas, a i za budućnost vaše pametne kuće. Primetićete da ste ovakvim pristupom obično „osuđeni“ na taj brend ali, ma kako vam brend bio drag, sigurno ćete poželeti da vašu pametnu kuću razvijete u još pametniju. Još važnije, poželećete da cela vaša kuća postane jedan pametni integrisani sistem koji će brinuti i o multimediji i o kućnim aparatima, ali i o klimatizaciji, osvetljenju, bezbednosti. I sve to imajući u vidu i uštede koje ta pamet može da donese, pogotovo kad je u pitanju klimatizacija.

PCPress.rs Image

Mogućnosti je mnogo, uređaja još više, a kuća će se koristiti decenijama, pa nije loše razmisliti o tome da se primene neki standardi kod automatizacije pametne kuće. KNX je upravo standard koji se bavi automatizacijom kuća (i kancelarija), a obuhvata širok dijapazon automatizovanih uređaja, pa i uređaja koji će tek biti automatizovani.

Pročitajte i:  Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Tu su osvetljenje i zamračenje, kompletan HVAC (Heating, ventilation, and air conditioning), sigurnosni i bezbednosni sistemi, upravljanje utroškom energije, audio i video, bela tehnika, ekrani, integracija daljinskih upravljača i još mnogo toga. KNX je skraćenica za Konnex, koji predstavlja otvoreni standard propisan evropskim normativom EN50090 za instalacije u građevinama. Pored uređaja, obuhvata i komunikacije s uređajima i među uređajima kroz parice, strujni kabl, radio i infracrvenu kontrolu i Ethernet. Osnovna ideja standarda kućne automatizacije i upravljanja zgradama je preko raznih proizvođača zapravo originalno uobličena u kompaniji Schneider Electric.

PCPress.rs Image

Standardizacija nam garantuje da će svi uređaji koji prate i poštuju standarde, moći da se uključe u jedinstveni sistem, te nadgledaju i kontrolišu pomoću poznatih protokola. Svako ko ima TV, set-top-box i neki medija plejer, zna da je mnogo zgodnije kad imate jedinstven daljinski uređaj, a KNX omogućava baš to – da se sve komponente pametne kuće povežu u jedinstven sistem i da se, u krajnjoj instanci, omogući kontrola svega iz jedne web, iOS ili Android aplikacije.

Schneider Electric je jedna od vodećih kompanija za tehnologiju i inovacije na polju pametnih kuća. S obzirom da se radi i o pioniru automatizacije, inicijalna paleta proizvoda bila je dostupna još 1991. godine. Danas, Schneider Electric ponuda pokriva širok opseg prekidačkih komponenti koje se postavljaju u ormane, i kao dodatak tome mnoštvo senzora i interfejsa koji se osim funkcionalnosti mogu pohvaliti i izvanrednim dizajnom: univerzalni aktuatori za dimovanje, aktuatori roletni, prekidački aktuatori, napajanja, binarni ulazi, gateway itd.

Mnoštvo opcija

Pametna kuća funkcioniše na vrlo jednostavan način. Domaćin realno ne mora da ima ni daljinski upravljač ni pametni telefon preko kojih upravlja sistemom, ali je svakako bolje da uključite i ove savremene gedžete u sistem pametne kuće. Tako ćete sve vreme imati potpunu kontrolu nad situacijom i biti sigurni da se sve odvija tačno onako kako ste zamislili.

Pročitajte i:  Green Grand Prix za InGrid zgradu Schneider Electric-a

Možete da podesite sistem u kući da funkcioniše potpuno bez vašeg uticaja, a redovnim servisiranjem i proverom podešavanja ćete jednostavno vremenom dobiti ono što stvarno želite.

PCPress.rs Image

Teško se „iz prve“ podesiti sistem, jer u početku verovatno ni sami ne znate što tačno želite. Vremenom ćete korigovati neke parametre koji upravljaju nadzorom, osvetljenjem, grejanjem, ali i ćete (makar i nesvesno) prilagoditi neke svoje navike novom sistemu. Taj se početni „problem“ se najčešće vrlo brzo prebrodi, jer ćete brzo ustanoviti koliko pametna kuća može da uštedi i koliko je u stanju da vam kuća postane zaista ugodan dom.

Zamislite scenario u kome se predveče udobno smestite u svoju dnevnu sobu. Sada nema potrebe da idete od prekidača do termostata i tražite daljinski upravljač. Umesto toga, jednostavnim pritiskom na jedno dugme ili pomoću pametnog telefona, možete da aktivirate sve željene funkcije odjednom: spustite roletne, prigušite svetlo, podesite željenu temperaturu i pustite omiljeni TV program ili streaming. Ovakva podešavanja (scenariji) programiraju se vrlo jednostavno, prema vašim specifičnim potrebama.

PCPress.rs Image

Tu spadaju i opcije kada odlazite na godišnji odmor, i kuća ostaje u stanju mirovanja. Pritom možete da dodate opcije da se povremeno podižu roletne ili uključuje osvetljenje, što je dodatak na sistem nadzora i bezbednosti koji na potencijalne provalnike može da ostavi utisak da neko ipak boravi u kući. Naravno, pre povratka kući, daljinski možete uključiti grejanje da da vas dočeka topli (ili rashlađeni) dom i zagrejana voda.

Kontrola bez granica

Pored standardnih instalacija, prekidača i kontrolera, Schneider Electric se pobrinuo i za to da vas ne boli mnogo ako nešto u kući menjate. Ako ste menjali raspored u sobi i ako se prekidač za svetlo našao iza ormara – sada ne morate da prekopavate zidove. Umesto starog prekidača instalirate UNICA wireless modul (koji se savršeno uklapa), koji možete kontrolisati udaljenim RF modulom ili centralnom aplikacijom.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

PCPress.rs Image

Ako osvetljenjem, pokretnim roletnama i sistemom grejanja i hlađenja upravljaju odgovarajući KNX moduli, onda vam je na raspolaganju i širok izbor prekidača i regulatora. Najširi je izbor „običnih“ UNICA zidnih prekidača (serije Class, Top, Pro, Quadro…). Sve su soft-touch i možete da ih učinite gotovo neprimetnima u odnosu na ambijent s veoma širokim dijapazonom materijala i boja, ali i da ih naglasite nekim kontrasnim izborom – sve zavisi od vašeg ukusa i namera.

Za naprednije kontrole, tu je pomenuti UNICA wireless sistem, ali i Bluetooth modul (istovremeno i prekidač) koji u sprezi sa sobnim zvučnicima predstavlja svojevrstan lokalni, sobni muzički centar na koji možete emitovati bilo šta sa svog telefona, tableta ili PC-ja. Uparivanje je izuzetno jednostavno, a za ispomoć je tu i klasični 3,5 mm audi ulaz – ako se baš ne snalazite s BT emitovanjem.

PCPress.rs Image

Sistemi koji pored stanja uključeno/isključeno imaju i mogućnost fine regulacije, mogu se podešavati Multitouch Pro regulatorom. Njime, na primer, možete fino regulisati nivo osvetljenja, a u sistemu možete da podesite i šta će se tačno ispisivati na njegovom ekranu. Slične mogućnosti pružaju i termostati s ekranom osetljivim na dodir, pa mnoge parametre komfora možete da podesite precizno za svaku prostoriju posebno.

Najvažnije je ipak istaći, da KNX standard pruža neverovatnu fleksibilnost. Iako ova tvrdnja može zazvučati pomalo apsurdno, poštovanje standarda vam ostavlja mogućnost da sve uređaje i kontrole preraspoređujete slobodno, kao i mogućnost da sistem dograđujete novim uređajima i integrišete ih u jedinstvenu celinu pametne kuće. Naravno, zahvaljujući standardizaciji, sve možete i da kombinujete s KNX uređajima drugih proizvođača ako pronađete nešto zanimljivo što Schneider Electric nema u ponudi. Što je ipak malo verovatno…

Korisna adresa: www.schneider-electric.rs

Ovaj tekst je deo specijala posvećenog Smart Home / Digitalnom domu, objavljenog u časopisu PC#259. Specijal možete čitati potpuno besplatno u PC Press digitalnoj čitaonici.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,